Meghosszabbíthatják az uniós oltási igazolványok érvényességét

  • narancs.hu
  • 2022. február 3.

Külpol

Egyéves hosszabbításra tett javaslatot az Európai Bizottság. Mindez azoknak jelenthet könnyebbséget, akik rendelkeznek ismétlő oltással is.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt egy évvel, 2023. június 30-ig hosszabbítsák meg az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló rendelet hatályát – közölte csütörtökön az EU brüsszeli végrehajtó testülete.

"A járvány továbbra is elterjedt Európában, és jelenleg nem lehet meghatározni a fertőzések 2022 második felében történő esetleges terjedésének vagy új változatok megjelenésének hatását. Az igazolványokkal kapcsolatos uniós rendelet meghosszabbítása biztosítja, hogy az utazók továbbra is használhassák a tanúsítványt az EU-n belüli utazásaikhoz" – olvasható a bizottság sajtóközleményében.

A bizottság javasolja azt is, hogy a kiváló minőségű laboratóriumi antigén teszteket vegyék fel azon teszttípusok közé, amelyekre vizsgálati dokumentumot lehet kiállítani. Emellett azt is szorgalmazza, hogy az oltási igazolványok bármely, ne csak a kiállító uniós tagállamban beadott vakcinadózisok helyes számát tartalmazzák. Ez az uniós polgárok által felvetett gyakorlati aggályok kezelésére szolgál, amelyek azzal kapcsolatosak, hogy a bizonyítványok helytelen számú dózist jeleznek olyanoknál, akik különböző tagállamokban kapják meg az oltásaikat. A testület továbbá indítványozza, hogy koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos klinikai vizsgálatokban részt vevő személyek számára is ki lehessen állítani igazolásokat. Az intézkedés célja a vírus elleni vakcinák folyamatos fejlesztésének és vizsgálatának ösztönzése.

A rendelet meghosszabbítására tett javaslatot még az Európai Parlamentnek és az uniós tagországok kormányait képviselő Tanácsnak is el kell fogadnia.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.