Megkötözött, meztelen palesztin áldozatokat találtak gázai tömegsírokban

  • narancs.hu
  • 2024. április 24.

Külpol

Több száz eltemetett, majd hulladékkal beborított holttest került elő a Nasser, illetve az Al-Sifa kórháznál.

Nyugtalanító jelentések készültek a Gázában felfedezett tömegsírokról, amelyekben meztelen, megkötözött kezű palesztin áldozatokat találtak. Ez újabb aggodalmakra ad okot lehetséges háborús bűncselekmények miatt – közölte kedden az ENSZ emberi jogi tanácsa. A felfedezést akkor tették, amikor

múlt hét végén több száz eltemetett, majd hulladékkal beborított holttestet találtak a Nasser Kórházban, illetve az Al-Sifa kórházban

írja a BBC. A Nasser Kórházban összesen 283 holttestet találtak, amelyek közül 42-t sikerült azonosítani.

 
A palesztin polgári védelem tagjai tömegsírt tárnak fel a harcokban kiégett Nasser Kórháznál a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban
Fotó: MTI/EPA/Haiszam Imad

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője, Ravina Shamdasani közlése szerint az elhunytak között idősek, nők és sebesültek is voltak.

Mint ismert, az Al-Sifa kórház a Hamász egyik központjaként szolgált a közelmúltig, amíg az egyik izraeli behatolás célpontjává nem vált a létesítmény. A két hétig tartó összecsapások után vizsgálták meg a helyszínt az ENSZ humanitáriusai. Jelentésük szerint 30 palesztin holttestet temettek el két sírban a kórház területén,  ezeknek az áldozatoknak a keze szintén meg volt kötözve. Mostanra 12 személyt tudtak közülük azonosítani.

Ravina Shamdasani szerint hiába állítják azt az izraeli védelmi erők, hogy 200 palesztint öltek meg az Al-Sifa kórház elleni támadások során, sokkal több áldozat is lehet. Az ENSZ emberi jogi vezetője, Volker Türk szerint a civilek, fogvatartottak szándékos meggyilkolása háborús bűn.

Április 22-ig több mint 34 ezer palesztint öltek meg Gázában, köztük 14 685 gyermeket és 9670 nőt, további 77 084-en megsérültek, és a feltételezések szerint mintegy 7000 áldozat lehet még a romok alatt.

A főbiztos szerint minden 10. percben meghal vagy megsérül egy gyerek. Bár a törvények védik őket, mégis ők azok, akik aránytalanul nagy árat fizetnek a háború miatt. Elítélte közleményében az elmúlt napokban Rafah ellen végrehajtott izraeli csapásokat is, melyek során főként nők és gyerekek haltak meg. Megismételte az azonnali tűzszünetre, az Izraelből elhurcolt és önkényesen fogvatartott túszok szabadon bocsátására, valamint a humanitárius segélyek akadálytalan áramlására vonatkozó felszólítását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk