Megvizsgálták, a finn kormányfő nem követett el szabálytalanságot a házibuliügye során

Külpol

Közölte a finn kormánytagok cselekedeteinek törvényességét vizsgáló igazságügyi kancellár.

Sanna Marin finn miniszterelnök nem követett el semmilyen szabálytalanságot azon az augusztusi házibulin, amelyről több felvétel is nyilvánosságra került – állapította meg a finn kormánytagok cselekedeteinek törvényességét vizsgáló igazságügyi kancellár, miután megvizsgálta az ezzel kapcsolatos több tucatnyi panaszt.

A 36 éves Sanna Marin augusztusban részt vett egy zártkörű házibulin, és beleegyezésével videófelvétel készült arról, ahogyan szórakozik a barátaival. A felvétel azonban nyilvánosságra került annak ellenére, hogy a készítők ennek az ellenkezőjét ígérték neki. Ezután sokan megvádolták azzal, hogy a bulin alkoholt, illetve kábítószert fogyasztott, és a kritikusok szerint emiatt megkérdőjeleződött a döntéshozó képessége. Vádolták olyannal is, hogy tisztségéhez méltatlanul viselkedett, valamint hogy veszélyeztette a nemzetbiztonságot, rontotta az ország hírnevét. A kábítószer-fogyasztás vádja miatt az ellenzék, de a kormánykoalíció tagjai is felszólították arra, hogy csináltasson drogtesztet. Sanna Marin ezt méltatlannak érezte közlése szerint, de megcsináltatta a tesztet, és hozzátette, hogy soha nem fogyasztott illegális kábítószert, noha a házibulin fogyasztott alkoholt. A teszt eredménye negatív lett.

"Nem lehet szabálytalansággal vagy hivatali teendőinek elhanyagolásával vádolni a miniszterelnököt, mert ahhoz, hogy ezt meg lehessen tenni, büntetőjogi kapcsolatnak kellene lennie a magánélete és a hivatalos tevékenysége között" – közölte pénteken Tuomas Pöysti igazságügyi kancellár.

"Ami egy kormánytag magánéletének erkölcsi és társadalmi vonatkozását illeti, annak megítélése már a parlament hatáskörébe tartozik. A politikai felelősséget pedig demokratikus választásokon szokták megvizsgálni" – tette hozzá a tisztségviselő.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk