Mém lett Ukrajnában Orbán gyásznapi bejegyzéséből

  • narancs.hu
  • 2022. november 6.

Külpol

Mert nem írta le, hogy az oroszok verték le az 1956-os magyar forradalmat.

A nemzeti gyásznapon, pénteken Twitter-bejegyzésben emlékezett meg az 1956-os forradalom leveréséről Orbán Viktor miniszterelnök.

Ezt írta: „Today is a national day of mourning. They crushed our revolution in 1956, but our love for freedom and sovereignty lives on to this day.” Vagyis: „Ma nemzeti gyásznap van. 1956-ban leverték a forradalmunkat, azonban a szabadság és a szuverenitás iránti szeretetünk máig él.”

A HVG írása szerint a bejegyzést Ukrajnában is sokan olvashatták, mert mém lett belőle.

A gúny alapja az, hogy a magyar miniszterelnök a they személyes névmást használta, tehát azt írta, „Ők leverték a forradalmunkat 1956-ban...”, ahelyett, hogy konkrétan leírta volna, az orosz hadsereg fojtotta vérbe a magyar forradalmat.

 

A magyar miniszterelnököt Lengyelországban egy aktivista csoport találta meg szombat délután: a varsói magyar nagykövetség előtt egy Putyint ábrázoló bábu fenekéből próbálták kirángatni egy szabadtéri performansz keretében, de nem sikerült. Az akció üzenete a Telex tudósítása szerint az volt, hogy Európában a magyar kormányfő támogatja egyedül a háborúzó Oroszországot. Az Euromaidan-Varsó nevű kezdeményezés azt várná a magyaroktól, hogy keljenek fel Orbán Viktor ellen.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk