Merkel: örök kötelesség, hogy a nácik áldozataira emlékezzünk

  • narancs.hu
  • 2021. május 8.

Külpol

A kancellár a második világháború európai befejeződésének 76. évfordulóján nyomatékosította a felelősséget.

Véget nem érő, örök kötelesség a nácik áldozataira emlékezni – emlékezett meg a második világháború európai befejezésének 76. évfordulójáról szóvivője útján szombaton Angela Merkel német kancellár.

"1945. május 8. a felszabadulás napja. Ezzel véget ért a náci diktatúra és az a civilizációs törés, amelyet a soá jelentett" – tudatta a kancellár üzenetét Steffen Seibert a Twitteren.

"Továbbra is örök felelősségünk, hogy életben tartsuk azoknak a millióknak az emlékét, akik a nemzetiszocialista zsarnokság évei alatt veszítették életüket" – nyomatékosította a német kormány vezetője.

Frank-Walter Steinmeier német államfő szintén az emlékezés fontosságát hangsúlyozta. "A nácizmussal és az igazságtalanság és a bűn emlékével szembenézni nem gyengíti a demokráciánkat, hanem éppen ellenkezőleg, megerősíti ellenállóképességét" – fogalmazott a Német Szövetségi Köztársaság elnöke.

A náci Németország 1945. május 8-án feltétel nélkül letette a fegyvert a nyugati szövetségesek előtt, s ezzel az európai hadszíntéren befejeződött a világ eddigi legpusztítóbb háborúja, amelyben legalább 70 millió ember veszítette életét. A soá, vagyis a holokauszt a nácik által "a zsidó kérdés végső megoldására" kitervelt, ipari léptékű tömeggyilkosság volt, amelyben legkevesebb hatmillió zsidó embert öltek meg, elpusztítva az európai zsidóság jelentős részét.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk