Navalnij munkát kapott a börtönben

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.12.07 15:48

Külpol

Több pozíció közül választhatott, végül a varrodába megy dolgozni. 

Börtönvarrodában fog dolgozni Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, aki Vlagyimir megyében tölti börtönbüntetését – derült ki az Instagram-bejegyzéséből. 

Navalnij a közösségi oldalon azt írta, a gondnok, a szakács, a pék, a segédmunkás és a "varrónő" pozíció közül választhatott, és azért döntött ez utóbbi mellett, hogy közelebb kerüljön "a tömeghez". A posztban arról is írt, hogy az orosz nyelvben nem létezik hímnemű szó a "varrónőre", és hogy most értette meg először azokat az orosz feministákat, akik az egyes foglalkozások csak hímnemű megnevezése miatt háborognak.  

Navalnijt csalás és pénzmosás címén ítélték el az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. A politikust a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe január 17-én, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, miután több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Ezután február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést.

Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

Navalnij és társai ellen közben szélsőséges közösség létrehozása címén is eljárás indult.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.