Navalnij munkát kapott a börtönben

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 7.

Külpol

Több pozíció közül választhatott, végül a varrodába megy dolgozni. 

Börtönvarrodában fog dolgozni Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, aki Vlagyimir megyében tölti börtönbüntetését – derült ki az Instagram-bejegyzéséből. 

Navalnij a közösségi oldalon azt írta, a gondnok, a szakács, a pék, a segédmunkás és a "varrónő" pozíció közül választhatott, és azért döntött ez utóbbi mellett, hogy közelebb kerüljön "a tömeghez". A posztban arról is írt, hogy az orosz nyelvben nem létezik hímnemű szó a "varrónőre", és hogy most értette meg először azokat az orosz feministákat, akik az egyes foglalkozások csak hímnemű megnevezése miatt háborognak.  

Navalnijt csalás és pénzmosás címén ítélték el az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. A politikust a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe január 17-én, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, miután több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Ezután február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést.

Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

Navalnij és társai ellen közben szélsőséges közösség létrehozása címén is eljárás indult.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk