Lengyelország nekiáll atomerőművet építeni, hat reaktort terveznek kapásból

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 9.

Külpol

Putyin azonban nem örül majd ennek a hírnek.

Lengyelország a 2040-es évek elejére legalább hat atomreaktort épít és áramfelhasználásának mintegy húsz százalékát fogja atomenergiával fedezni – írja a távirati iroda. Piotr Naimski stratégiai energiaipari infrastruktúra fejlesztésekért felelős kormánybiztos a lengyel nemzeti rádiócsatornának adott interjúban kedden elmondta, hogy Lengyelország az elkövetkező húsz évben hat atomreaktor blokkot tervez építeni, amelyek 6 gigawattos együttes áramtermelési kapacitásukkal az ország áramfelhasználásának mintegy húsz százalékát fedezik majd a 2040-2045-ös évekre.

Az első lengyel atomerőmű 2033-ra épülne fel a jelenlegi elképzelések alapján a Balti-tenger partvidékén. Lengyelország összesen „egynél több, valószínűleg kettő"” atomerőművet tervez építeni – mondta.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Krzysztof Tchorzewski lengyel energiaipari miniszter korábban a parlamentben arról beszélt, hogy Lengyelország az elkövetkező húsz évben hat-kilenc atomreaktor blokkot tervez építeni és számos lehetséges partnerrel vette már fel a kapcsolatot az ügyben, de „a legnagyobb érdeklődés az Egyesült Államok részéről volt tapasztalható”. Lengyelország és az Egyesült Államok az idén júniusban írt alá Washingtonban szándéknyilatkozatot békés célú atomenergetikai együttműködésről.

Lengyelországban hatalmas probléma a szénerőművek magas száma, és az ebből fakadó környezetkárósítás. Történelmi okok miatt az is érhető, hogy az építtető partnert inkább nyugaton, és nem Oroszországban keresik.

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet.