Nemzetközi légiót szerveznek Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Külpol

Közben már Fehéroroszországból is átlőnek Ukrajnába.

Új alakulatot hoznak létre az ukrán hadseregben olyan külföldiek számára, akik hajlandóak harcolni Ukrajna oldalán a háborúban. 

Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, a HVG erről szóló híre a „nemzetközi brigád” kifejezést használja. 

„Minden külföldi számára nyitva áll a lehetőség, hogy csatlakozzon az orosz megszállók elleni harchoz és a világbéke helyreállításához. A külföldiek számára különálló egység alakul, a területvédelmi nemzetközi légió” – mondta Zelenszkij.

Rendeletet hoztak arról, hogy akik csatlakozni szeretnének a légióhoz, a hazájuk területén működő ukrán nagykövetség katonai attaséját kereshetik meg. Az ukrán elnök korábban kérte a külföldön élő ukránokat is arra, hogy térjenek haza és csatlakozzanak a hadsereghez. 

Közben viszont már Fehéroroszország területéről is lőttek ukrajnai célpontokra. Ezeket a rakétákat az orosz hadsereg indította, a fegyverek a február eleji közös orosz–fehérorosz hadgyakorlat idején kerültek Fehéroroszországba.  

Ennek azért van jelentősége, mert az ukrán tárgyalódelegáció elindult Fehéroroszországba, hogy a békéről tárgyaljon az oroszokkal.

A HVG emlékeztet, bár Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök korábban azt mondta, országa nem vesz részt az Ukrajna elleni támadásban – „különleges katonai műveletben” –, elemzők szerint mégis valószínű, hogy Fehéroroszország végül belép a háborúba az orosz oldalon, mert a fehérorosz államfő Putyin elkötelezettje. A Portfolio.hu arról ír, hogy Fehéroroszországban népszavazást kezdeményeznek arról, hogy az alkotmányból kerüljön ki, hogy az ország semleges, és nem használ atomfegyvert.

Az ukránok és a fehéroroszok még nem harcoltak egymás ellen.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.