Nemzetközi légiót szerveznek Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Külpol

Közben már Fehéroroszországból is átlőnek Ukrajnába.

Új alakulatot hoznak létre az ukrán hadseregben olyan külföldiek számára, akik hajlandóak harcolni Ukrajna oldalán a háborúban. 

Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, a HVG erről szóló híre a „nemzetközi brigád” kifejezést használja. 

„Minden külföldi számára nyitva áll a lehetőség, hogy csatlakozzon az orosz megszállók elleni harchoz és a világbéke helyreállításához. A külföldiek számára különálló egység alakul, a területvédelmi nemzetközi légió” – mondta Zelenszkij.

Rendeletet hoztak arról, hogy akik csatlakozni szeretnének a légióhoz, a hazájuk területén működő ukrán nagykövetség katonai attaséját kereshetik meg. Az ukrán elnök korábban kérte a külföldön élő ukránokat is arra, hogy térjenek haza és csatlakozzanak a hadsereghez. 

Közben viszont már Fehéroroszország területéről is lőttek ukrajnai célpontokra. Ezeket a rakétákat az orosz hadsereg indította, a fegyverek a február eleji közös orosz–fehérorosz hadgyakorlat idején kerültek Fehéroroszországba.  

Ennek azért van jelentősége, mert az ukrán tárgyalódelegáció elindult Fehéroroszországba, hogy a békéről tárgyaljon az oroszokkal.

A HVG emlékeztet, bár Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök korábban azt mondta, országa nem vesz részt az Ukrajna elleni támadásban – „különleges katonai műveletben” –, elemzők szerint mégis valószínű, hogy Fehéroroszország végül belép a háborúba az orosz oldalon, mert a fehérorosz államfő Putyin elkötelezettje. A Portfolio.hu arról ír, hogy Fehéroroszországban népszavazást kezdeményeznek arról, hogy az alkotmányból kerüljön ki, hogy az ország semleges, és nem használ atomfegyvert.

Az ukránok és a fehéroroszok még nem harcoltak egymás ellen.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.