Újabb 900 háborúellenes tüntetőt vittek be Oroszországban

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Külpol

A Nyemcov-gyilkosság évfordulóján is a harcok ellen tüntettek.

Vasárnap 900 háborúellenes tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség Oroszország 44 városában – írja a BBC.

Ezzel több mint 4000-re nőtt az Oroszországban fogva tartott háborúellenes tüntetők száma a harcok kirobbanása óta eltelt negyedik napig. A BBC tudósítása hozzáteszi, hogy független forrásból nem sikerült ellenőriznie ezt az értesülést.

A legnagyobb demonstrációt Szentpéterváron tartották, ahol több ezren nyilvánították ki a véleményüket az Oroszország által kezdeményezett háborúról. 

Ezen a napon Borisz Nyemcovra is emlékeztek Oroszországban. A Putyin elnökkel szemben kritikus ellenzéki politikust 55 éves korában, 2015. február 27-én éjjel lőtték le a Moszkva folyón átívelő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A gyilkosság állítólagos csecsen elkövetőit, köztük Ramzan Kadirov csecsen elnök biztonsági szolgálatának egyik tisztjét 2017-ben szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság.

Most az eset helyszínén, a moszkvai Kreml mellett rögtönzött emlékműnél is őrizetbe vettek a rendőrök tüntetőket. 

Moszkvában a háborúellenes tüntetést a Szmolenszkaja téren, a külügyminisztérium előtt tartották – ezt az MTI írja az Eho Moszkvi rádióra hivatkozva.  A rádió helyszíni jelentése szerint a hadműveleteket elítélő transzparenseket, valamint az ukrán és orosz zászlókat rohamrendőrök elkobozták, a tüntetők egy részét pedig rabszállító teherautókban elszállították. Az OVD-Info elnevezésű, tüntetők védelmével foglalkozó szervezet vasárnap esti közlése szerint Oroszország 45 városában, köztük Moszkvában, Szentpéterváron és Jekatyerinburgban voltak háborúellenes megmozdulások. Csaknem 5600 tüntetőt előállítottak, közülük több mint ezret a fővárosban.

Az orosz főügyészség kilátásba helyezte, hogy hazaárulásként értékelhető, ha valaki pénzügyi, anyagi-műszaki, tanácsadói vagy egyéb segítséget nyújt idegen országnak Oroszország rovására, az Ukrajnában végrehajtott „különleges hadművelettel” összefüggésben. Ez a bűncselekmény tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Mihail Fridman orosz milliárdos az Alfa-Bank társtulajdonosa a LetterOne befektetési cég munkatársainak írt levélben emelte fel szavát a háború ellen. „Erősen kötődöm az ukrán és az orosz néphez, és a jelenlegi konfliktust mindkettő számára tragédiának  tartom” – idézte a Financial Times a Lvivben született Fridmant, aki 17 éves korában költözött át Oroszországba.

Egy másik milliárdos, a fehérorosz származású Oleg Gyeripaszka, a Rusal és az En+ Group volt vezetője vasárnap a Telegram-csatornáján azt hangoztatta, hogy a béke nagyon fontos és mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat.

Orosz hadm?velet

 
Szentpétervár, vasárnap. Rendőrök vesznek őrizetbe egy tüntetőt. Fotó:  MTI/AP/Dmitrij Loveckij
 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?