Ukrajna megerősítette: ma megkezdik a tárgyalást Oroszországgal

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Külpol

Zelenszkij elutasította, hogy Fehéroroszországban tárgyaljanak. Hétfőn reggel találkoznak.

Az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során Volodimir Zelenszkij államfő megállapodott abban, hogy az ukrán delegáció előfeltételek nélkül találkozik az orosz delegációval a Pripjaty folyó közelében – írta meg a Kyiv Independent.

A tárgyalási helyszín elfogadásáról korábban Jurij Voszkreszenszkij, a fehérorosz Demokratikus Erők Kerekasztala vezetője közölte a Telegramon, hogy  információi szerint ukrán delegáció indult Oroszország képviselőivel tárgyalni.  "Úgy értesültem, hogy (Volodimir)Zelenszkij (ukrán) elnök  felhívta (Aljakszandr) Lukasenka (fehérorosz) elnököt. Lukasenka meggyőzte Zelenszkijt arról, hogy mentse meg Ukrajna állami szuverenitását és ukrán delegáció most útnak indul Gomel felé" - idézte a TASZSZ orosz hírügynökség.

Vasárnap délelőtt az oroszokat képviselő Medinszkij jelentette ki: az orosz küldöttség a fehérororszországi Gomalban várja az ukránok válaszát arra, hogy hajlandóak-e ott tárgyalni. Hozzátette azt is: "ha a tárgyalásokat elutasítják, az ukrán fél viseli a teljes felelősséget a vérontásért". 

A fehérorosz–ukrán határnál, a Pripjaty folyó közelében fog tárgyalni az ukrán és az orosz delegáció, „feltételek nélkül” – ezt  Volomidir Zelenszkij ukrán elnök irodája jelentette be. 

A Telex később arról írt, hogy a találkozó Csernobil közelében lesz, ahol most orosz katonák vannak. 

Zelenszkij reggeli beszédében még elutasította a fehéroroszországi helyszínt, mert onnan indították az orosz támadások egy részét. 

 

   

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk