Ukrajna megerősítette: ma megkezdik a tárgyalást Oroszországgal

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Külpol

Zelenszkij elutasította, hogy Fehéroroszországban tárgyaljanak. Hétfőn reggel találkoznak.

Az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során Volodimir Zelenszkij államfő megállapodott abban, hogy az ukrán delegáció előfeltételek nélkül találkozik az orosz delegációval a Pripjaty folyó közelében – írta meg a Kyiv Independent.

A tárgyalási helyszín elfogadásáról korábban Jurij Voszkreszenszkij, a fehérorosz Demokratikus Erők Kerekasztala vezetője közölte a Telegramon, hogy  információi szerint ukrán delegáció indult Oroszország képviselőivel tárgyalni.  "Úgy értesültem, hogy (Volodimir)Zelenszkij (ukrán) elnök  felhívta (Aljakszandr) Lukasenka (fehérorosz) elnököt. Lukasenka meggyőzte Zelenszkijt arról, hogy mentse meg Ukrajna állami szuverenitását és ukrán delegáció most útnak indul Gomel felé" - idézte a TASZSZ orosz hírügynökség.

Vasárnap délelőtt az oroszokat képviselő Medinszkij jelentette ki: az orosz küldöttség a fehérororszországi Gomalban várja az ukránok válaszát arra, hogy hajlandóak-e ott tárgyalni. Hozzátette azt is: "ha a tárgyalásokat elutasítják, az ukrán fél viseli a teljes felelősséget a vérontásért". 

A fehérorosz–ukrán határnál, a Pripjaty folyó közelében fog tárgyalni az ukrán és az orosz delegáció, „feltételek nélkül” – ezt  Volomidir Zelenszkij ukrán elnök irodája jelentette be. 

A Telex később arról írt, hogy a találkozó Csernobil közelében lesz, ahol most orosz katonák vannak. 

Zelenszkij reggeli beszédében még elutasította a fehéroroszországi helyszínt, mert onnan indították az orosz támadások egy részét. 

 

   

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?