Nincs áram és víz Herszonban

  • narancs.hu
  • 2022. november 7.

Külpol

És 10 környékbeli településen.

Megszűnt az áram- és a vízszolgáltatás az orosz megszállás alatt levő Herszon városában és tíz környékbeli településen – írja a The Guardian.

A térség ukrán vezetése szerint "terrortámadás" miatt sérültek meg a vezetékek a megye távolabbi, szintén oroszok által ellenőrzött részén. Az orosz hatóságok gyors megoldást ígérnek, akár a nap végére helyreállíthatják a károkat, egy ukrán energiavállalat vezetője viszont azt mondja, Beriszlav városában valószínűleg nem lesz áram, míg fel nem szabadítják. "Képtelenség rendesen megjavítani a vezetékeket. Hiányoznak a szakemberek, a felszerelés, és az orosz megszállók nem is fogják hagyni, hogy megcsináljuk."

Mindeközben Kijevben már a polgármester, Vitalij Klicsko sem zárja ki az energiaszolgáltatás teljes leállását. Ha ez bekövetkezik, hárommillió embert evakuálnának. Klicsko azt üzente a lakosoknak, készüljenek akkumulátorokkal és meleg ruhákkal, majd ha tényleg arra kerül a sor, inkább menjenek a fővároson kívül élő rokonaikhoz. Ugyanakkor arra intette őket, ne legyenek borúlátóak, elmondása szerint ő csak megpróbál felkészülni a különböző forgatókönyvekre. "Mindent megteszünk, ami rajtunk múlik, hogy ez a forgatókönyv ne valósuljon meg."

Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, 4,5 millió ukrán maradt áram nélkül, főleg Kijevben és környékén. Oroszország az elmúlt hetekben célzottan támadta az ukrán energetikai infrastruktúrát, megsemmisítve az erőművek nagyjából harmadát. Ezért kénytelenek szándékos áramszünetekkel is spórolni az ország különböző pontjain, miközben 17 EU-tagállam összesen 500 generátort küldött Ukrajnába.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk