Orbán kottájából játszik Netanjahu az izraeli média szerint

  • narancs.hu
  • 2023. február 8.

Külpol

A mű címe: Hogyan teremtsünk autokráciát.

Az utóbbi héten több izraeli médium is Magyarországgal foglalkozott.

Ennek elsősorban az az oka, hogy – mint az MTI is beszámolt róla – Izraelben a régi-új miniszterelnök, Benjamin Netanjahu és Jarív Levin igazságügyi miniszter szeretné megreformálni az igazságszolgáltatást.

Gali Baharav-Miara izraeli államügyész száztizenkét oldalas szakvéleménye szerint a kormány javasolta jogi változtatások az igazságszolgáltatásban kárt okoznának a demokratikus jogrendben szükséges fékek és ellensúlyok rendszerében Izraelben, korlátlan kormányzati hatalomhoz vezetnének.

Az államügyész azt mondta, „a javasolt rendszer tulajdonképpen a kormány képviselőinek és a koalíciós többségnek az ellenőrzését biztosítja az igazságszolgáltatás felett. Ez súlyosan sérti az igazságszolgáltatás függetlenségét és pártatlanságát, valamint szakmaiságát”.

A kormány által tervezett változtatások ellen az utóbbi hetekben szombat esténként országszerte tömegtüntetéseket tartottak.

A magyar nyelvű Izraelinfo írása szerint egy kereskedelmi tévécsatorna esti aktuálpolitikai műsorában arról szólt a beszélgetés, hogy korábban Magyarországon is hozzáfogtak a bírósági rendszer átalakításához, és most az új izraeli kormány Orbán Viktor kottájából játszik, a műnek pedig az a címe, Hogyan teremtsünk autokráciát.  Megemlékeznek arról, mely izraeli kormánypárti politikusok jártak Magyarországon az utóbbi időben, így Jair Netanjahu, akinek budapesti előadását, és megjegyzését arról, hogy a sorosozás nem antiszemitizmus, a magyar sajtó is dokumentálta

Simor András, a Nemzeti Bank korábbi elnöke pedig a legnagyobb izraeli online lap, a Yediot Aharonot (Ynet) gazdasági portáljának, a Calcalist-nak nyilatkozott a magyar kormány működéséről. Simor többek között arról beszélt, ha Benjamin Netanjahu tényleg Orbán Viktort fogja utánozni, minden független szervezetet és fontos pozíciót uralni szeretne az országban, és igyekszik elhallgattatni a kritikus hangokat. 

A Haaretz nevű lap pedig többek között Hetényi Zsuzsanna irodalomtörténészt, műfordítót szólaltatta meg, aki arra figyelmezteti az izraelieket, ne hagyják, hogy a kormányuk párhuzamos intézményeket hozzon létre, és azt se, hogy kézhez vegye az iskolákat, érjék el, hogy a tananyagok független szakértők felügyelete alatt maradjanak.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk