Összeveszett a magyarokon a szlovák kormánykoalíció

  • narancs.hu
  • 2023. február 8.

Külpol

Rastislav Káčer külügyminiszter Magyarország szlovákiai területi igényéről beszélt. Azt tanácsolták neki, kérjen bocsánatot.

A szlovák kormánykoalícióban arról vitatkoznak, vannak-e Magyarországnak területi követelései Szlovákiával szemben – írja a Napunk című szlovákiai hírportál.

Rastislav Káčer külügyminiszter kedden egy tévéműsorban azt mondta, ha Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarország már bejelentette volna a területi igényeit Szlovákiával szemben. Káčer szerint ez aktuális fenyegetés Szlovákia számára.

A kérdés, amelyre így reagált, az volt, hogy vajon eljuthat-e oda a magyar politika tíz éven belül, hogy területi követelései legyenek északi szomszédjával szemben. A külügyminiszter szerint épp ezért is érdeke Szlovákiának, hogy Oroszország ne győzzön az ukrajnai háborúban.

Emlékeztetett, annak idején azért kelt ki Orbán Viktor nagy-magyarországos sálja miatt, mert Magyarországon élt öt évig, harminc éve figyeli a biztonságpolitikát, és van a trezorjában „egy vaskos titkosszolgálati akta”, azt nem részletezte, miről, és hogy mindez hogyan függ össze.

 A szlovák külügyminiszter máskor is beszélt már így Magyarországról, és ez a Markíza tévécsatornán szinte már hagyomány, mert tavaly áprilisban Boris Kollár házelnök mondott olyat, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal közösen felparcellázza Szlovákiát. 

Az akkori nyilatkozatnak alig volt visszhangja, de a mostanira azonnal reagáltak a koalíción belülről. Igor Matovič és Gyimesi György szerdán közös tájékoztatót tartott ez ügyben. Mindketten Ján Slotához hasonlították Káčert, mert korábban Slota reszortja volt a szlovák politikában a magyarokkal való ijesztgetés. Gyimesi György felszólította a külügyminisztert, mutassa meg azt az aktát, amiről sejtelmesen beszélt, vagy kérjen elnézést Magyarországtól. Azt is emlegették, hogy Káčer már magyarországi szlovák nagykövetként sem mindig viselkedett korrelt módon Magyarországgal. „Ez egy súlyos vád az egyik legközelebbi partnerünkkel szemben, akivel a leghosszabb közös határunkon osztozunk (...) Nem kellene kiengedni a dzsinnt a palackból” – mondta Igor Matovič. Amikor ő volt a miniszterelnök, nem kapott olyan információt, hogy Magyarország fenyegetné Szlovákiát.

Leadkép: Rastislav Káčer  a Magyar Atlanti Tanács 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen a Magyar Tudományos Akadémián. Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk