Orosz hackerek próbálják megzavarni az EP-választást

  • narancs.hu
  • 2019. március 21.

Külpol

Egy kiberbiztonsági cég állítólag bizonyítékot is talált rá.

A FireEye kiberbiztonsági cég jelentése szerint valós félelem, hogy az oroszok megpróbálják majd befolyásolni a májusi uniós választást - írja a HVG.

Az európai parlamenti választások kapcsán már több szakmai szervezet és kiberbiztonsági cég is jelezte, valaki(k) megpróbálhatnak majd beavatkozni a választás eredményébe. Erről beszélt nemrég a Microsoft, de a Facebook is úgy döntött, szigorúbb szabályokkal készülnek az EP-választásra. (Bár ettől nem sokan nyugodhattak meg, hiszen éppen ma derült ki, hogy milliók jelszavát tárolta titkosítás nélkül.)

A FireEye kiberbiztonsági cég szakemberei szerint két államilag is támogatott orosz hackercsoport, a Fancy Bear néven is ismert APT28, valamint a Sandworm olyan hitelesnek tűnő, valójában azonban adathalász e-maileket küldött szét a tisztviselőknek, amelyekkel kormányzati információkhoz juthatnának. A kiberbiztonsági szakemberek szerint az ATP28-nak is köze volt a 2016-os amerikai elnökválasztás meghackeléséhez, míg a Sandworm a 2018-as NotPetya nevű zsarolóvírus terjedéséért lehet felelős.

A FireEye szerint a két hackercsapat támadása folyamatos és jelenleg is zajlik. A cég arról nem beszélt, hogy került-e ki érzékeny adat.

Figyelmébe ajánljuk