Öt medve telelt egy nyaraló alatt Amerikában

  • narancs.hu
  • 2022. április 24.

Külpol

Az erdélyi Vaslábon hasonló eset történt, csak azt az állatot lelőtték.

Feketemedve-család vackolódott be telelni Amerikában Kalifornia állam South Lake Tahoe városának egyik nyaralóépülete alá – írja a Transtelex a román nyelvű Digi24 hírére hivatkozva. 

A tulajdonos különös zajokat hallott kiszűrődni a házikó alól, és mivel eleve medvére gyanakodott, értesítette az állatfaj védelmével foglalkozó szervezetet. 

A ház alól tényleg egy nagy fekete medve bújt elő. A megzavart család ott tölthette a téli hibernáció időszakát. Az állatvédő szervezet tagjainak végül nem kellett bemászni az épület alá, mert a bocsok is előbújtak a téli szállásukról, egymás után mind a négy, és nyugodtan követték anyjukat a vadonba.

A medvék nem tettek kárt a házban, máskor ilyesmi is előfordul. 

A Transtelex emlékeztet, hogy nemrég Székelyföldön is történt hasonló eset, de az nem így zárult.

Marosfő község Vasláb nevű településén egy helybeli lakos észrevett a házak között egy barnamedvét. Értesítette a hatóságokat. A szakemberek megpróbálták elűzni onnan a ragadozót, de a medve nem akart elmenni, sőt, agresszívvá vált, ezért úgy döntöttek, hogy lelövik. Hamarosan kiderült, miért nem akart elmenekülni a nőstény medve: a közelben két négy hónapos bocsot találtak.  A Balánbánya melletti központba vitték őket. 

A területen érintett vadászegyesületnél sajnálták, hogy le kellett lőni az anyamedvét, és remélik, hogy a bocsainak lesz lehetőségük arra, hogy az erdőben éljenek, és ne váljanak szemétben guberáló háziasult medvévé.

A vadászok szerint számítani kell arra, hogy még több medve jelenik meg lakott területen, ami konfliktusokat szül.

Ezt csak úgy lehetne elkerülni a Transtelexnek nyilatkozó szakértő szerint, ha lelőnék a lakott területre beszokott medvéket, illetve azokat, amelyek nem félnek az embertől, és képesek rátámadni. Általánosságban is a medvepopuláció csökkentésében látja a megoldást a vadász, mert így el lehet érni, hogy az erdőben ne jelentsenek egymásnak konkurenciát, és ne szoruljanak rá egyes példányok arra, hogy a lakott terület közelébe húzódjanak. 

Romániában az utóbbi néhány hétben több mint tízszer észleltek medvét lakott területen, legutóbb Kolozsvár mellett.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt.