Svájc vétója miatt nem lehet német páncélosokat vinni Ukrajnába

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. április 24.

Külpol

A Marder lánctalpasokhoz használt lőszer ott készül, és Svájc tartja magát ahhoz, hogy konfliktusövezetbe nem enged újraexportálni hadianyagot.

A történelmileg semleges Svájc vétót emelt, s emiatt Németország egyelőre nem tudja leszállítani a Marder lánctalpas páncélozott szállítójárműveket Ukrajnának, mert a hozzájuk használt lőszer Svájcban készül, és az exporthoz Bern hozzájárulása szükséges – közli az MTI a Sonntagszeitung című svájci lap vasárnapi híre alapján.

A Mardereket a német Rheinmetall gyártja, de a lőszer Svájcból érkezik, és Bern nem engedélyezi fegyverek és lőszerek újraexportálását konfliktusövezetekbe.

Az ügyben illetékes berni Gazdasági Államtitkárság (SECO) szóvivője a lapnak elmondta, hogy két megkeresést kaptak Németországból lőszerek ukrajnai exportjára vonatkozóan, és mindkettőt elutasították az ország semlegességére és a hadianyagok kereskedelmével kapcsolatos jogszabályokra hivatkozva.

Svájc korábbi gyakorlatától eltérően igazodott az Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt bevezetett szankciókhoz, de ahhoz ragaszkodik, hogy semleges státusa nem teszi lehetővé, hogy fegyvereket szállítson konfliktuszónákba. A múlt hónapban Lengyelország hasonló kérését is elutasították Bernben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk