Putyin ajánlatot tett Erdogannak: a szankciók feloldásáért hajlandó élelmiszert exportálni

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 30.

Külpol

Az ukrán kikötőkből is engednék a gabonaexportot a Fekete- és az Azovi-tengeren. 

Oroszország kész a műtrágyát és az élelmiszert exportálni, ha feloldják az ellene bevezetett szankciókat és kész biztosítani az ukrán gabonaexportot is – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal folytatott telefonbeszélgetés során a Kreml sajtószolgálatának közlése szerint.

A moszkvai közlemény értelmében "megerősítést nyert", hogy Oroszország kész jelentős mennyiségű műtrágyát és mezőgazdasági terméket exportálni a globális élelmiszerpiacra, ahol problémák merültek fel "a nyugati államok rövidlátó pénzügyi és gazdasági politikája miatt", ha feloldják a vonatkozó oroszellenes szankciókat.

Putyin az ukrajnai helyzet megvitatása során kijelentette Erdogannak, hogy Oroszország kész Törökországgal együttműködve hozzájárulni a rakományok akadálytalan hajózásának biztosításához és az aknaveszély felszámolásához a Fekete- és az Azovi-tengeren. A Kreml szerint "ez vonatkozik az ukrán kikötőkből származó gabonaexportra is".

Az ankarai elnöki hivatal által kiadott tájékoztatás szerint Erdogan kifejezte Törökország készségét egy isztambuli találkozó megszervezésére Oroszország, Ukrajna és az ENSZ részvételével, valamint egy esetleges megfigyelői mechanizmusban való részvételre is, ha erről mindkét fél elvi megállapodásra jut.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk