Von der Leyen szerint egyelőre nem várható egyezség az olajembargóról

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 30.

Külpol

Az Európai Bizottság elnöke most nem, csak júniusban vár megállapodást. 

Nem számítok arra, hogy a csúcstalálkozón megállapodás születik az Oroszország elleni uniós szankciók hatodik csomagjáról, de bízom benne, hogy utána sikerülni fog – jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfő délután, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos brüsszeli tanácskozására érkezve.

Mint arról beszámoltunk, a hétfőn kezdődő találkozón az Oroszország elleni olajembargó lesz a fő téma, és bár az előzetes tervezet szerint a vezetéken érkező olajra nem vonatkozna a szankció, Orbán már azt is szeretné elérni, hogy Magyarország akár tengeren is beszerezhesse az orosz olajat.  

Von der Leyen újságíróknak elmondta: az EU már öt szankciós csomagot sikerrel kidolgozott, "ez a munka sohasem könnyű és ugyanez a helyzet a hatodik csomaggal is". Mint mondta, a bizottság és az EU soros francia elnöksége az elmúlt öt napban azon dolgozott, hogy előrelépjen ezzel a tervezettel, amely szerinte kezd kiforrottá válni, de megállapodást még nem sikerült elérni.

"A tagállamokhoz intézett felhívásom nagyon világos. A siker kulcsa: szolidaritás Ukrajnával és az uniós egység" – hangsúlyozta Von der Leyen.

Olaf Scholz német kancellár érkezéskor azt mondta: számára minden azt sugallja, hogy a csúcson konszenzusra lehet jutni az orosz olajembargót érintő hatodik szankciós csomagról. "A megállapodás előbb vagy utóbb meglesz" – tette hozzá. Scholz úgy vélte, a tárgyalásokat "azzal a szándékkal folytatják, hogy egyezségre jussanak, mivel az EU ereje a problémák közös megoldásában rejlik".

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy "most van itt az ideje", hogy a vezetők döntsenek a hatodik szankciós csomaggal kapcsolatban. "Bizakodom, hogy képesek leszünk együttesen döntést hozni, hogy egységes álláspontot képviseljünk ebben a fontos témában. Ez nem könnyű, különböző aggályok merülnek fel, de az elmúlt órákban előrelépést tettünk, így remélem, hogy lesz konszenzus" – nyilatkozta.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk