Rekordmagas Covid-halálozást jelentettek Oroszországban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 30.

Külpol

Vlagyimir Putyin közben a Szputnyik V-t dicséri. 

Oroszországban az elmúlt napon 669-en haltak meg a Covid-19 következtében a hivatalos adatok szerint, ez a legmagasabb napi halálozási szám a járvány kezdete óta.

Kedden az orosz operatív törzs 652 halottról számolt be, ami szintén abszolút rekordnak számított.

Az igazolt új fertőzöttek száma szerdára 21 042-vel 5 514 599-re emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,38 százalék volt, az új esetek 14 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 378 992-re, a halálos áldozatoké 135 214-re, a felépülteké pedig 16 356-tal 5 000 393-ra emelkedett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy élő tévéműsorban, ahol a lakosság által feltett kérdésekre válaszolt, kijelentette, hogy továbbra is ellenzi a vakcináció kötelezővé tételét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy csakis a védőoltás akadályozhatja meg a helyzet további súlyosbodását.

Huszonhárom millióban nevezte meg a beoltott oroszok számát, és hozzátette, hogy "hál' Istennek nálunk nincsenek olyan tragikus esetek a vakcináció után, mint az AstraZeneca vagy a Pfizer alkalmazása után".

Putyin először fedte fel, hogy őt is Szputnyik V-vel oltották be.

"A fegyveres erőket nálunk Szputnyik V-vel oltják, én pedig mégiscsak a főparancsnok vagyok" - hangoztatta.

Az elnök nem tudta megmondani, milyen lesz a tanévkezdet Oroszországban. Úgy vélekedett, hogy az alsóbb osztályokban rendes tanítás lesz, a felsőbb osztályok esetében azonban a járványhelyzet alakulásának függvényében kell majd dönteni.

Az Our World in Data adatai szerint Oroszországban a lakosság 15,21 százaléka kapott legalább egy dózist a koronavírus elleni védőoltásból. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk