Orosz kibertámadás érte a Bundestag és az Európai Gyógyszerügynökség rendszerét is

Külpol

Nagyszabású informatikai támadás érte Németországot Oroszországból.

A hekkertámadásról a Bild című német lapszámolt be, a támadás tényét pedig a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) is megerősítette.

Értesüléseik szerint az utóbbi napokban történt kibertámadást az APT28 és a Fancy Bear néven is ismert hekkercsoport hajtotta végre, amely az orosz katonai hírszerzéshez (GU) kötődik.

A művelet célpontja az úgynevezett kritikus infrastruktúra és a bankrendszer volt.

A támadók többször behatoltak a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszerébe, megszereztek adatokat politikusokról, az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) pedig elloptak adatokat, amelyeket az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő egyik első oltást kifejlesztő BioNTech német biotechnológiai társaság nyújtott be az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő hivatalhoz.

A lehetséges indíték a megtorlás az Oroszországot sújtó szankciókért. Az is elképzelhető, hogy a támadás célja a Fehéroroszországgal és államfőjével, Aljakszandr Lukasenkával szembeni kemény szankciók megakadályozása - írta a Bild, rámutatva, hogy a Fehéroroszország elleni tervezett szankciók között van az ország kizárása a SWIFT nemzetközi bankközi fizetési rendszerből.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk