Reuters: Putyin kész tűzszünetről tárgyalni, ha Ukrajna lemond a megszállt területekről

  • narancs.hu
  • 2024. május 24.

Külpol

Állítólag nem akar örökké tartó háborút. De ha Ukrajna és a Nyugat nem válaszol, folytatja a harcot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kész tárgyalásos tűzszüneti megállapodást kötni Ukrajnával, azzal a feltétellel, hogy országa a jelenleg elfoglalt területeket megtarthatja

– értesült négy orosz forrástól a Reuters, megjegyezték, ha Ukrajna és a Nyugat nem válaszol, Putyin folytatja a harcokat.

A Putyin környezetében zajló megbeszéléseket ismerő források közül hárman is elmondták, hogy az orosz elnök csalódottságát fejezte ki legszűkebb tanácsadói környezetének amiatt, hogy Zelenszkij elnök nem hívná meg Oroszországot a nyugati támogatottságú ukrán békecsúcsra.

Putyin képes addig harcolni, ameddig csak kell, de kész tűzszünetet kötni Ukrajnával

– mondta a lapnak az egyik magas rangú orosz forrás, aki korábban dolgozott együtt az orosz elnökkel, és jól informált a Kremlben folyó legmagasabb szintű beszélgetésekről.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Reuters megkeresésére reagálva elmondta, hogy "Putyin többször is világossá tette, Oroszország nyitott a párbeszédre céljai elérése érdekében, és kijelentette, hogy az ország nem akar örökké tartó háborút". Ukrajna egyelőre nem reagált a Reuters értesüléseire.

Bár az oroszok nyeregben vannak, állítólag Putyinnak elég volt a háborúból.

Az elmúlt hetekben Oroszország hatalmas nyomást helyezett az ukrán katonákra a harctéren, a Reuters forrásai szerint azonban a frissen újraválasztott Putyin már inkább maga mögött hagyná a több mint két éve zajló háborút. A Kreml legfelsőbb köreiben folytatott beszélgetések alapján a lap két forrása is azt állítja, hogy Putyin azon a véleményen van, hogy a háborúban elért eddigi eredmények már győzelemmel érnek fel Oroszország számára. Három forrás is azt állítja, hogy Putyin tisztában van vele, ahhoz, hogy bármilyen jelentős harctéri sikereket érjen el Oroszország, újabb országos mozgósításra lenne szükség, amit az orosz elnök állítólag nem szeretne.

A tűzszünet és a béketárgyalások ennek ellenére még mindig elég távolinak tűnnek, korábban Volodimir Zelenszkij ugyanis többször kijelentette, hogy Putyin feltételei mellett nem hajlandó békét kötni.

Az ukrán elnök megfogadta, hogy visszaszerzi a háborúban elveszített területeket, köztük a 2014-ben Oroszország által annektált Krímet is.

Ukrajna a jövő hónapban Svájcban rendezne békekonferenciát, ahova minden olyan országot várnak, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Zelenszkij nemrégiben több ország állam- és kormányfőjével is tárgyalt a globális ukrán békecsúcson való részvételükről, köztük volt Orbán Viktor is, ám azt nem tudni, hogy a kormányfő elfogadta-e Zelenszkij meghívását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk