Sem bejutni nem lehet Mariupolba, sem elhagyni nem lehet a várost

  • narancs.hu
  • 2022. április 1.

Külpol

A mariupoli polgármesteri hivatal becslései szerint eddig 5 ezer civil halt meg a város ostroma során. A városban tartózkodó civilek számát 170 ezerre teszik.

Sem bejutni nem lehet Mariupolba, sem elhagyni nem lehet a várost, így nem tudnak segélyszállítmányt eljuttatni a lakosságnak, és a civileket sem tudják kimenekíteni – írta a város polgármesterének egyik közeli munkatársa pénteken a Twitteren. Petro Andrjuscsenko szerint az orosz erők csütörtök óta hermetikusan lezárták a várost a humanitárius segélyek előtt, és a tervezett zöldfolyosót sem nyitották meg.

Az egykor 400 ezres városban civilek tízezrei élnek hetek óta nyomorúságos körülmények között. A település jelentős része a földdel vált egyenlővé.

Ukrán tisztségviselők csütörtök este elmondták, hogy nem sikerült eljutnia Mariupolba egy buszkonvojnak. Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes az éjszaka közölte: újra megpróbálnak átjutni a humanitárius folyosón az ostromlott városba.

Egy Facebook-bejegyzésben az ukrán vezérkar csütörtökön azt írta: a hadsereg még mindig tartja Mariupolt, a Fekete-tenger kapuját, amely stratégiai folyosót jelentene az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadár erők és az elcsatolt Krím félsziget között.

Ukrajnai h?bor?

 
Mariupol
 Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

A mariupoli polgármesteri hivatal becslései szerint eddig ötezer civil halt meg a város ostroma során. A polgármester a hét elején a városban tartózkodó civilek számát 170 ezerre tette. A lakosság evakuálásához szükséges biztonságos folyosók létrehozására tett kísérletek rendre kudarcba fulladtak, amiért a felek egymást hibáztatják. Oroszország tagadja, hogy a február 24-én kezdődött ukrajnai háborúban polgári célpontokat támadna.

Eközben a kelet-ukrajnai Luhanszk megye vezetője jelezte: ha sikerül, pénteken öt zöldfolyosót nyitnak meg a térségben.

 

Mindeközben úgy tudni, elindult a Vöröskereszt konvoja Mariupolba. A három járműből álló konvoj már elhagyta Zaporizzsját és Mariupol felé tart, miután minden oldalról biztonsági garanciát kapott. Ám ennek ellenére sem garantált a sikeres célbaérése, miután a humanitárius folyosók létrehozására tett korábbi kísérletek sem váltak be, és az oroszok nem tartották be az ideiglenesen elfogadott tűzszünetet sem.

A Vöröskereszt most útnak indult konvojáának elsődleges célja, hogy megkönnyítsék a civilek evakuálását Mariupolból a kormány által biztosított buszokkal. Mindezt még ma végre akarják hajtani.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?