Svéd járványügyi szakértő: "Nevetséges a határok lezárása"
Anders_Tegnell_in_2020_top_story_lead.jpg
Anders Tegnell

Svéd járványügyi szakértő: "Nevetséges a határok lezárása"

  • narancs.hu
  • 2020. április 22.

Külpol

A svédországi modell eddig működni látszik - a szakértő elmondta, miért.

Svédország különutasként nem bezárásokkal és korlátozásokkal küzd a koronavírus ellen: rendeletek helyett önkéntes otthonmaradásra kéri az időseket, és azt javasolja, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról. A bárok, éttermek azonban ugyanúgy nyitva maradtak, mint az iskolák, vagy a határok.

A szokatlanul gyenge fellépés ellen többen tiltakoztak már, 22 tudós például a Dagens Nyheter hasábjain sürgetett szigorúbb intézkedéseket. Mint írják, náluk a legmagasabb az idősotthoni halálok száma: egymillió lakosra 131 haláleset jut, ugyanez a szám a dánoknál 55, a finneknl pedig mindössze 14.

Anders Tegnell, a svéd egészségügyi szolgálat járványügyi szakértője a Nature-nek adott interjújában beszélt arról, hogyan kezelik a koronavírust az országban. Mint mondta, nekik is ugyanaz a céljuk, mint a többi országban: a járványgörbe kilapítása, ugyanis vakcina nélkül a fertőzést nem lehet legyőzni. A fertőző betegségekről rendelkező svéd törvények azonban önkéntes-alapúak; az állampolgároknak felelősségük, hogy ne terjesszék a vírust, az államnak azonban nincs joga teljes városokat vagy régiókat lezárni, karantént csak olyan kisebb helyeken rendelhetnek el, mint az iskolák vagy a hotelek.

Tegnell nevetségesnek nevezte a határok lezárását, a vírus ugyanis már minden országban jelen van - sokkal fontosabb, hogy az országon belül hogy mozognak az emberek. Folyamatosan emlékeztetnek mindenkit a veszélyekre és óvintézkedésekre, de kontraproduktív lenne, ha egyszerre mindent lezárnának, ahogy sok ország tette. A szakértő szerint egyedül az idősotthonokban megjelenő fertőzések adnak okot aggodalomra, ezek kivizsgálása már elkezdődött. Az iskolák bezárása azonban nincs tervbe véve, mert szerinte ennek akkor lett volna értelme, ha sokkal korábban meglépik.

Azt azonban Tegnell sem tudta még megmondani, a svédországi modell sikeresnek mondható-e, ehhez ugyanis még túl korán van. "Minden országnak el kell érnie a nyájimmunitást valamilyen módon - mi is ezt tesszük, csak más megközelítést alkalmazva" - nyilatkozta. Egyelőre elégedett az eredményekkel, hiszen az adatok szerint Svéroszágot sokkal kevésbé rázta meg a koronavírus, mint más európai országokat - ráadásul az influenza- és a norovírus-megbetegedések száma is csökkenést mutat, azaz a szigorúbb tiltások helyetti ajánlások és a kézmosás úgy néz ki, működnek az országban.

Figyelmébe ajánljuk