Szijjártó: Az ENSZ sokkoló támadást indított Magyarország ellen a migráció kérdésében

  • narancs.hu
  • 2019. április 29.

Külpol

Szerinte Ahmed H. azt akarta elérni, hogy illegális bevándorlók százai, ezrei tudjanak bejönni Magyarországra.

Az ENSZ sokkoló támadást indított Magyarország ellen a migráció kérdésében, az egyik emberi jogokkal foglalkozó biztosa azért akarja eljárás alá vonni Magyarországot, mert Magyarországon egy Ahmed H. nevű személyt terrorista tevékenység miatt a bíróságok elítéltek – mondta hétfői felszólalásában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Faji Megkülönböztetés Felszámolásával Foglalkozó Bizottságának genfi ülésén.

A MTI tudósítása szerint Szijjártó arról beszélt, hogy Ahmed H. egy támadást vezényelt a magyar határt védő magyar rendőrökkel szemben. „Az általa vezetett támadás következtében számos magyar rendőr megsérült. Ez az ember egyszerű terrorista. Ez az ember Magyarország területi integritását és szuverenitását meg akarta sérteni, és azt akarta elérni, hogy illegális bevándorlók százai, ezrei tudjanak bejönni Magyarországra" – mondta az MTI-nek a felszólalásáról adott tájékoztatásában a miniszter.

Ezt a terroristát védi most az ENSZ, hiszen az világszervezet egyik emberi jogi biztosa arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy eljárást kezdeményez az Ahmed H.-val kapcsolatos magyarországi bánásmóddal kapcsolatban, és gyakorlatilag a terrorista védőügyvédjeként lép fel Magyarországgal és a magyar kormánnyal szemben – jelentette ki Szijjártó Péter.

A szír férfit a Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptember 20-án jogerősen öt év börtönre ítélte azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Emellett tíz évre kiutasította Magyarországról. A bíróság határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek. A férfi a 2015. szeptember 19-ei elfogásától a szabadlábra helyezéséig a kiszabott öt év büntetés kétharmadát (40 hónap) töltötte le.

Ahmed H. védőügyvédjével készült korábbi interjúnkat itt olvashatja.

„Kiválogatták a bizonyítékokat"

Új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a „röszkei terroristaperben" a Szegedi Ítélőtábla. Bárándy Péter volt igazságügy-minisztert, az első fokon még 10 évre ítélt Ahmed H. védőjét kérdeztük a részletekről. Magyar Narancs: Hogy került önhöz másodfokon Ahmed H. ügye? Bárándy Péter: Első fokon kirendelt védője volt, ezután én kaptam megbízást.

Figyelmébe ajánljuk