Tárgyalhatnak a háromnapos gázai humanitárius tűzszünetről

  • narancs.hu
  • 2023. november 9.

Külpol

Hatalmas előrelépésnek számít, ha sikerül megkötni az alkut.

Három napig tartó humanitárius tűzszünetet ajánlana fel Hamász által fogva tartott mintegy tucatnyi túsz szabadon bocsátásáért cserébe – írja a Guardian az AP hírügynökség információi alapján. A hírt diplomaták nyilatkozatai is megerősítették.

Ha összejön az alku, legalább az lehetővé válna, hogy üzemanyagot és egyéb segélyt juttassanak az övezetbe, ezzel valamivel javítva az ott élő 2,3 millió palesztin hétköznapjain.

A tisztségviselők szerint az egyezség Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével jöhet létre. Az alku részleteit a héten Kairóban megvitatták a CIA vezetőjével és egy izraeli küldöttséggel, a közvetítők a napokban véglegesítik az egyezség tervezetét.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint a Biden-kormányzat nem terjesztett elő konkrét időkeretet az izraeli katonai műveletek szüneteltetésére, de azt javasolta, hogy Izrael a tűzszünet hosszát bizonyos számú túsz elengedéséhez kösse. Ha most sikerül megállapodni, elképzelhető, hogy több ilyen megállapodásra is lehet számítani a jövőben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.