Az Iszlám Dzsihád elenged két izraeli túszt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 9.

Külpol

Mert nem tudják biztosítani a gyógyszereiket. A Hamász szerint a 11 ezret közelíti a Gázai övezetben a légitámadásokban meghaltak száma. 

Az Iszlám Dzsihád hajlandó elengedni két izraeli túszt, akit a Gázai övezetben tart fogva – közölte Abu Hamza, a palesztin szélsőséges szervezet katonai ágának szóvivője.

Egy idős nőt és egy fiút engednének el humanitárius és egészségügyi okból, mert nem tudják számukra biztosítani a szükséges gyógyszereket. A szélsőségesek egy videofelvételt is közzétettek róluk. A felvételen a kerekesszében ülő idős nő elmondta: reméli, hogy már a jövő héten láthatja gyerekeit.

Hamza hozzátette, hogy csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudják elengedni a túszokat, bár erre vonatkozóan nem említett részleteket. Izrael egyelőre nem reagált a bejelentésre.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 240 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az elhurcolt emberek nagy része a Hamász foglya, de az Iszlám Dzsihád állítása szerint nekik is van legkevesebb 30 túszuk. A szélsőségesek eddig három videót tettek közzé túszaikról, és négy foglyukat engedték el.

A Hamász október 7-i akciójára válaszul Izrael megtorlásul a Gázai övezet elleni légitámadásokkal, blokáddal és szárazföldi hadművelettel reagált. Az övezetet irányító Hamász szlamista palesztin szervezet egészségügy-minisztériuma csütörtökön azt közölte, hogy október 7-e óta az izraeli légitámadásokban eddig 10 812-en haltak meg.

Azt közölték, hogy a halottak között 4412 gyermek és 2918 nő van, és legkevesebb 295 egészségügyi dolgozó halt meg a palesztin területen a háború kezdete óta – idézte az al-Dzsazíra televízió a minisztériumot. A támadások következtében ötvenegy mentőautó vált használhatatlanná.

A minisztérium felszólította az ENSZ-t: hozzon intézkedéseket az egészségügyi személyzet védelmére vonatkozó szabályok betartása érdekében. Ismét emlékeztetett arra, hogy haladéktalanul szükség van humanitárius folyosó kialakítására annak érdekében, hogy kimenekíthessék "sebesültek ezreit" a palesztin területről, valamint hogy gyógyszereket és üzemanyagot juttathassanak be az övezetbe.

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének (UNRWA) csütörtöki felhívása szerint 481 millió dollár (170 milliárd forint) segélyre van szükség a Gázai övezetben történt "párját ritkító" pusztítás nyomán és a megszállt Ciszjordánia növekvő humanitárius szükségleteinek kielégítésére. "Az egy hónapja zajló brutális háború és izraeli ostrom közepette kolosszálisak a humanitárius igények a Gázai övezetben. S ezek óráról-órára növekednek" – jelentette ki Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője.

A szervezet egyik közleménye szerint a forrásokat 1,6 millió ember alapvető élelmiszerekkel, szállással, ivóvízzel és szaniterszolgáltatásokkal való ellátására fordítanák a Gázai övezetben, valamint egészségügyi ellátásra Ciszjordániában.

Az UNRWA közölte, hogy pénzre van szükség Libanon számára is, tekintettel arra, hogy palesztinok tömeges menekülésére lehet számítani Szidón és Türosz városok térségében az ország déli felében. A világszervezet korábban már beszámolt arról, hogy az izraeli-libanoni határ mentén zajló összecsapások következtében tízezrek hagyták el a térséget.

Az ENSZ a múlt héten már 1,2 milliárd dollárt kért a térség humanitárius segélyezésére.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk