Trump létrehozta az USA Csillagflottáját

  • 2019. augusztus 30.

Külpol

A Space Command csütörtök estétől hivatalosan is létezik, de nem lesz feladata a földönkívüliek keresése.

"Ezzel elismerjük a világűr elsődleges fontosságát az amerikai nemzetbiztonságban és nemzetvédelemben" – Trump  csütörtök este a Fehér Házban tartott ünnepségen hivatalosan is bejelentette a Spca Force, azaz az USA űrparancsonkságának létrehozását.

Trump szerint ugyanis mindenki számára egyértelmű, hogy a következő háborúk helyszíne a világűrlesz, ezért az űrparancsnokság vezetőjének, John Raymondnak Trump szerint az lesz a feladata, hogy senki ne kérdőjelezze meg és ne fenyegesse Amerika fölényét a világűrben.

A védelmi minisztériumban egyébként még szerveződő űrparancsnokságnak már 287 munkatársa van, de a Fehér Háznak még meg kell győznie a kongresszust az új szerv haderejének költségvetéséről.

Űrparancsnokság egyébként már korábban is létezett, 1985-ben hozta létre Ronald Reagan akkori amerikai elnök, de a parancsnokságot 2002-ben megszüntették, miután a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után átszervezték a Pentagont. Donald Trump 2018 márciusában vetette fel az újbóli létrehozását, kifejtve, hogy a légierő nem képes maradéktalanul ellátni az űrbiztonsági feladatokat, az amerikai űrdominancia biztosítását. Az elnök Oroszország és Kína térnyerését említette az űrfegyverzetek kiépítésében.

Hozzáteszik, hogy az új szervezetnek nem lesz feladata a Földön kívüli élet kutatása.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?