iPhoneja van? A Google szerint az elmúlt két évben simán ellophatták minden adatát

  • B.P.M
  • 2019. augusztus 30.

Külpol

Hekkerek bemászhattak az alkalmazásaiba, hogy lenyúljanak fényképeket és névjegyeket.

Az elmúlt két évben folyamatos hekkertámadás veszélyének voltak kitéve az iPhone-ok a Google kutatói szerint – írta meg a BBC. Az okostelefonokat weboldalakon keresztül próbálták meg feltörni, méghozzá úgy, hogy észrevétlenül rosszindulatú szoftvereket telepítettek a készülékekre, hogy megszerezzék az érzékeny fényképeket, elérhetőségeket és egyéb dokumentumokat.

A Google munkatársai szerint az érintett oldalakra hetente többezerszer rákattintottak a fogyasztók az elmúlt időszakban. Az Apple nem kommentálta a BBC értesülését.

„A webhely meglátogatása elegendő volt ahhoz, hogy a hekkerek megtámadják a felhasználó telefonját, és telepítsék a kártékony szoftvert” – fogalmazott Ian Beer, kiberbiztonsági szakértő. Hozzátette, „a támadók nem tettek különbséget a fogyasztók között.”

A szakember azt mondta, a hekker 12 különböző Apple szoftverhibát használt ki az adatok elszikpázásához, a legtöbbet a Safari, a társaság alapértelmezett böngészője „szolgáltatta.”

Beer szerint ezzel a módszerrel rengeteg infót lehet lenyúlni mások telefonjáról, hiszen a névjegyeket, felvételeket, GPS koordinátákat a közösségi média felületeken és a csevegőalkalmazásokon keresztül, tehát így például az Instagrammon, a WhatsAppból és a Gmailből szedi össze. A szakember az elemzései során arra jutott, hogy „a támadók folyamatos erőfeszítéseket tettek az elmúlt két évben, hogy az iPhone telefonokat feltörjék”.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.