Tusk: Ha a brit parlament leszavazza a megállapodást, akkor vagy egyezmény nélküli Brexit lesz, vagy semmilyen

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. november 30.

Külpol

A december 11-i szavazás lesz az utolsó lehetőség.

Egyezmény nélküli Brexit vagy a maradás között választhatnak a britek, ha a londoni parlamenti elutasítja a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodást, amelyet Brüsszel kötött az előző hét végén Theresa May brit kormányfővel - szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken.

"Az alsóházi szavazás előtt néhány nappal egyre egyértelműbb, hogy ez a lehető legjobb megállapodás, sőt mi több, az egyetlen lehetséges megállapodás" - mondta Tusk.

Az uniós tisztségviselő határozottan kizárta az egyezmény újratárgyalásának lehetőségét, ha a brit parlament december 11-én elutasítja a kilépési megállapodást és a jövőbeni kapcsolatokat körvonalazó politikai deklarációt.

Donald Tusk és Theresa May

Donald Tusk és Theresa May

Fotó: Oliver Hoslet / MTI/EPA

"Ha az alsóház elutasítja ezt az egyezményt, akkor a következő választás marad: szabályozatlan Brexit vagy maradás" - hangsúlyozta. "Biztosíthatom önöket, hogy az EU minden lehetőségre felkészült" - fűzte hozzá a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján Buenos Airesben.

Az egyezményt a Nagy-Britanniát kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki pártok frakcióin belül is rendkívül erőteljes bírálatok érték.

Nagy-Britannia jövő március végén készül elhagyni az Európai Uniót, bár néhányan még mindig reménykednek abban, hogy a kilépés megakadályozható.

Figyelmébe ajánljuk