Új EP-frakció alakul a Mi Hazánk részvételével

  • narancs.hu
  • 2024. július 10.

Külpol

A pártcsalád vezető ereje valószínűleg a német AfD lesz.

„Brüsszelben, az Európai Parlamentben, a szövetségeseinkkel megalakítjuk az új európai pártcsaládot, az EP új frakcióját” – írta szerda reggel X-en Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke.

„Olyat teszünk ma, ami még nemzeti radikálisnak mondott magyar pártnak sohasem sikerült” – rúgott egyet a Jobbikba, ami ugyan európai pártcsaládot talált magának, de egy frakcióhoz nem voltak elegen, mielőtt a párt júniusban kiesett az EP-ből. „Ennek az új európai szövetségnek tavaly Budapesten tettük le az alapjait, majd a Szófiai Nyilatkozattal erősítettük meg. Európa ellenségeivel nem egyezkedni akarunk, nem kéredzkedünk be hozzájuk, hanem le akarjuk őket győzni”

– írta Toroczkai.

A pontos tagságról nem tudni, de elég valószínű, hogy a pártcsalád legerősebb tagja az Orbán Viktor pártcsaládját választó Marine Le Penék környékéről nemrég épp nemrég kiebrudált Alternatíva Németországért (AfD) lesz, aki korábban kereste az együttműködést a leginkább radikális jobboldali román párttal, az SOS Romániával is, de ők valószínűleg nem ülnek be a frakcióba.

A Szabad Európa szerint már kedden be is jelentették az EP-nek a megalakulást.  Az AfD küldöttsége Krah nélkül is 14 főből áll, így a létszámhatárt viszonylag könnyen meg tudják ugrani, de a tagállami feltételhez fontosak az olyan kisebb pártok is, mint az SPD Trikolór vagy a Mi Hazánk. A név a jelenlegi állás szerint Szuverén Nemzetek Európája lesz.

A Welt szerint összesen 28-an lennének kilenc országból. A francia Visszahódítástól, a lengyel Konföderációtól, a bolgár Újjászületéstől, a spanyol Vége a Bulinak nevű párttól, a szlovák Köztársaságtól, valamint a litván Emberek és Igazságosság Uniójától is csatlakoznának.

A Mi Hazánknak egyébként egyetlen EP-képviselője lesz, ő Borvendég Zsuzsanna, és izgalmas pályájáról nem is olyan rég írtunk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk