Orbán: Putyin és Hszi is idén megkezdődő béketárgyalásokra számítanak

  • narancs.hu
  • 2024. július 10.

Külpol

A magyar miniszterelnök Charles Michelnek írt levelet a békemissziónak hívott utazásairól.

Orbán Viktor javaslata szerint az Európai Uniónak békekezdeményezést kellene indítania, anélkül, hogy az Egyesült Államok lépésére várna. A magyar miniszterelnök erről egy Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írt bizalmas jelentésben beszélt, az erről szóló dokumentumokat pedig az El País szerezte meg. Ezek alapján Orbán Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök békével kapcsolatos várakozásairól is írt. 

Orbán szerint Vlagyimir Putyin és Hszi is arra számít, hogy még idén lesz béketárgyalás a háborús felek között.

Putyin ehhez jó alapnak tartja azt a javaslatot, amit 2022 tavaszán török közvetítéssel tettek le az asztalra a felek. Ebben az áll, hogy a Krím orosz megszállás alatt marad, Ukrajna lemond NATO-csatlakozásáról, illetve beleegyezik haderőkapacitásának korlátozásába. Orbán beszámolójában önálló európai fellépést sürgetett, mivel szerinte az amerikaiak lehetőségei korlátozotta az épp zajló elnökválasztási kampány miatt, a következő hónapokba nem várható tőlük önálló javaslat.

Orbán elismerte, hogy beszélt Hszivel az amerikai elnökválasztás lehetséges forgatókönyvéről is, és előhozakodott egy ötlettel, ami szerint a megválasztott amerikai elnöknek nyomást kellene kifejtenie, és még hivatalba lépése előtt felmutatni eredményként egy tűzszünetet vagy egy meginduló béketárgyalást. 

Orbán beszámolójában felszólította az EU vezetőit, hogy kezdjenek párbeszédet Hszivel, aki önmagát „őszinte közvetítőnek” tekinti a konfliktusban, az európai politikát pedig háborúsnak minősítette, hiszen automatikusan igazodnak az Egyesült Államokhoz.

Orbán a Putyinnal való társalásáról is írt levelet korábban, ennek részleteit ide kattintva olvashatja el.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk