Lenullázott környezetvédelem, tiltott abortusztabletta: Trump támogatóinak már megvan a receptje a visszatérés esetére

Külpol

Az egyik legrégebbi konzervatív think tank közel ezer oldalon írta le, hogyan kell Donald Trumpnak szétverni a szövetségi államot és kedvére tennie az evangéliumi keresztényeknek. A republikánus elnökjelölt elhatárolódik a dokumentumtól, pedig ő maga is hirdette néha.

Bár az elmúlt napok amerikai elnökválasztással kapcsolatos híreit szinte teljesen leuralta az a kérdés, hogy demens-e Joe Biden és vissza fog-e lépni, azért vannak történések republikánusoknál is. Trumpnak nemrég el kellett határolódnia a már nagyon régóta nyilvánosan elérhető Project 2025 névre hallgató, összesen 900 oldalas tervezettől, amit a Heritage Foundation adott ki, és röviden összefoglalva a jogállam teljes lerombolásának receptjét vázolta fel Trump esetleges második elnöki ciklusára. A világ boldogabbik felén ijesztően szélsőségesnek tűnő anyagról Trump azt állította, hogy igazából fogalma sincs, kik állnak mögötte – ez már csak azért is fura, mert a Heritage Foundation nagyon régi konzervatív think tank az országban, a szöveget pedig többekkel együtt húsz olyan tisztviselő írta alá, akiket Trump maga nevezett ki első ciklusa során –, majd hozzátette, hogy nem ért egyet annak tartalmával, amiről ráadásul semmit sem tud.

 
Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik
 

Érdemes megjegyezni, hogy az elnökjelölt nem biztos, hogy hazudik, azért a jelek határozottan arra utalnak, nagyon is magáénak gondolja a terveket. A Project 2025 egyik vezetője Russ Vought, aki Trump alatt kulcspozíciót foglalt el a Fehér Házban, ráadásul jelenleg is neki dolgozik. A másik John McEntee, aki szintén az egyik legfontoabb munkatársa volt az elnöksége alatt, de a Project 2025 toborzóvideójában feltűnik Trump kampányának sajtótitkára is. Trump Make America Great Again Inc. névre hallgató kampánycsapata a hirdetésekbe hónapok óta Trump’s Project 2025 néven szórt ki hirdetéseket, de ők regisztrálták a TrumpProject2025.com weboldalt is. A Heritage Foundationtől is nehéz lesz elszakadnia, hiszen korábban videóban mondta el, hogy szüksége van rájuk, maga a Heritage pedig már 2018-ban elbüszkélkedett vele, hogy Trump végrehajtotta a javaslataik kétharmadát elnökként. 

Az elhatárolódás persze épp akkor jött, amikor a Heritage elnöke, Kevin Roberts azt találta mondani, “a második amerikai forradalom pillanatában vagyunk, ami vértelen marad, ha a baloldal engedi”. A kijelentés nagyot szólt, hiszen pár évvel a Capitolium ostroma után már megint egy a republikánusok jobbszéléről, az ilyen körökben arrafelé gyakran megforduló evangéliumi keresztények oldaláról beszél valaki forradalomról és vérről. A republikánusok joggal aggódnak, hogy ez eltántoríthatja a mérsékelt szavazókat, ráadásul a kijelentés miatt újra figyelmet kapott a 22 millió dollárból készült Project 2025 is.

Amerikai elnökválasztás

 
2021. január 6-án Trump támogatói törtek be a Capitoliumba, miután nem fogadták el az elnökválasztás eredményét
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
 

Ha a Project 2025 nem is maga Donald Trump, de minimum a Donald Trumphoz nagyon közel álló emberek közös vágya, érdemes megismerni, mi is ez a megálmodott világ. Az olyanokon, mint a 11 millió, okmányokkal nem rendelkező illegális bevándorló kitoloncolása már nehéz meglepődni, ahogy az sem különösebben új, hogy elsősorban a külügyminisztériumot elárasszák olyan politikai kinevezettekkel, akik csak hozzá lojálisak, ráadásul bármikor ki is rúghatók. „Senki, aki január 20-án reggel vezető pozícióban volt, nem töltheti be ezt a pozíciót a nap végére” – áll a felhívás a szövegben arra az esetre, ha Trump megnyerné az elnökválasztást. 

A készítők meg akarnak szabadulni a szövetségi oktatási minisztériumtól is, épp úgy, mint Trump, de ez úgy általában régi vágya az amerikai jobboldalnak. A javaslat szerint a  tagállamok nagyobb ellenőrzést kapnának az oktatás felett, miközben a Magyarországon már ismert módon korlátoznák az LMBTQ megjelenését az iskolákban, a szabad iskolaválasztás biztosításával pedig erősítenék az országban amúgy is erős szegregációt. Kifejezetten javasolja a Project 2025 az abortusztabletták kivonását a forgalomból, a transz emberek katonaságból való kizárást, gyakorlatilag minden sokszínűségi program eltörlését. Azt szeretnék, töröljék minden törvényből és szövetségi szabályozásból a “propagandát”, amik alatt olyan kifejezéseket értenek, mint a “szexuális irányultság”, a “sokszínűség”, “nemek közti egyenlőség” és “reproduktív jogok”, csökkentsék tovább a gazdagok adóit, rontsák a munkavállalói jogokat, nyirbálják meg az európai szemmel amúgy is nevetséges egészségbiztosítási rendszert, és persze csak úgy mellesleg szüntessék meg a vádemelést az olyan szélsőjobboldali félkatonai szervezetek ellen, mint a hírhedt Proud Boys.

A Project 2025 az eddiginél jóval nagyobb hatalmat adna az elnök kezébe, egyúttal nagyon meggyengítené a szövetségi kormányt. Kevin Roberts nem is nagyon maszatolt ezzel kapcsolatban: “A Heritage minden kozervatív mozgalmat arra szólít fel, biztosítsa, hogy a következő elnök megfelelő politikával és személyi állománnyal rendelkezzen ahhoz, ami a közigazgatási állam lebontásához és az amerikai nép önrendelkezésének helyreállításához szükséges” – mondta. A megoldást a független kormányzati ügynökségek szerepének mérséklésében látják, de a biztonság kedvéért ott van egy sokezer névből álló lista arra az esetre, ha az “új elnöknek” saját stábot kéne felállítania. 

Az, hogy a terv az Egyesült Államokat megszabadítanák a fékek és ellengsúlyok rendszerétől, Európából tűnhetne akár technikai változtatásnak is, de a klasszikus identitáspolitikai hőbörgéseken túl azért van ott valami, ami mutatja, miért is áll a Heritage mögött például a tüzelőanyagok kitúrásából és eladásából milliárdossá vált Robert Koch: nemcsak arra tesz javaslatot, hogyan fékezze meg az energiaipari átmenetet tempóját – tehát az olaj és a gázipar visszaszorulását –, de a jelenlegi környezetvédelmi politika teljes lerombolására is receptet ad az új elnök első 180 napja alatt megvalósítható forgatókönyvvel. Trump maga is lelkes klímatagadó, ahogy a Heritage is, úgyhogy nagy egymásra találás lehet ebből. 

 
Klímatüntetés
Fotó: Markus Spiske / Pexels
 

A környezetvédelmi ajánlatok jelentősen túlmennek azon, hogy csökkentsék az erre szánt költségvetést, vagy legalább az ezzel foglakozó ügynökségek létszámát. Kifejezetten az a javaslat, nehezítse meg az elnök az amerikai elektromos hálózat szél- és napenergiából származó árammal való bővítését, számolja fel a megújuló energiával foglalkozó kormányhivatalokat, tiltsa be a légszennyező autók korlátozását, és úgy általában véve ne foglalkozzon a kormány az autók miatti légszennyezéssel. Természetesen az összes nagyobb támogatás elvételét írnák elő, és azt javasolják, az elnök tegyen azért, hogy a klímaváltozás téma se legyen a Nemzetbiztonsági Tanácsban. És persze van itt üzleti ajánlat is: a fosszilis energiahordozók kitermelését fel kéne pörgetni, a szövetséges országokat ösztönözze arra, hogy vásároljanak többet az Egyesült Államoktól. A leghajmeresztőbb elképzelés talán az, hogy lehetővé tennék a feltáró fúrásokat és a kitermelést egyes természetvédelmi területeken, és az is fontos lenne, hogy maga a kormány mondja ki, a szövetségi kormánynak kötelessége jelentős olaj- és gáztartalékokat kialakítani az állami tulajdonban lévő földterületeken.

És persze elérnek a szokásos jobboldali tudománytagadáshoz is: ahogy a New York Times összefoglalója megjegyzi, a Project 2025 szerzői arra jutottak, hogy

az lenne a legjobb, ha a kormány visszavonná a környezetvédelmi ügynökség 2009-es tudományos határozatát. Ebben mondták ki, hogy a szénmonoxid-kibocsátás közegészségügyi kockázatot jelent. 

Bár az anyag minimum ijesztő, valójában az amerikai társadalom állapotát nagyon is jól mutatja. Több felmérés szerint az amerikai republikánus szavazók nagy része vagy nem tekinti gondnak a klímaváltozást, vagy csak nem tekinti különösen nagy gondnak.

Arról persze még megy a vita, hogy a megvalósítás nyílt diktatúrához vezetne, vagy csak valamiféle liberatriánus lázálom válna valósággá. Az is kérdés, mennyire hiszik el az emberek Trumpnak, hogy nem tart fontosnak egy javaslatcsomagot, amit őt támogató emberek írtak arra az esetre, ha megint elnök lenne – miondezt pedig azzal felhanggal, hogy kiszúrták, miért nem sikerült megfelelően átalakítani Trump első győzelme után az ország teljes működését. Ijesztgetésre például tökéletesen alkalmas, az elemzők szerint Trump retorikája is főleg azt támasztja alá, hogy helyt ad az ebben szereplő állításoknak, miközben persze az a kérdés is aktuálissá válhat az Egyesült Államok szavazói számára, amit olyan nagyon senki nem szeretne feltenni: egy tekintélyét vesztett, furcsán viselkedő, demens öregember a jobb, vagy egy tiszta elmeállapotában is fantazmagóriákban hívő őrült. A jelenlegi állás szerint ugyanis erre a két választási lehetőségre fog korlátozódni az amerikai demokrácia november 5-én.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk