Venezuelai válság: a német, a francia és a spanyol kormány elismeri Juan Guadiót ideiglenes államfőként

  • narancs.hu
  • 2019. január 26.

Külpol

Abban az esetben, ha nyolc napon belül nem írnak ki tiszta és demokratikus választásokat.

A három ország szombaton jelentette be, hogy a jelenlegi elnök, Nicolás Maduro helyett elismerik ideiglenes államfőként az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökét Juan Guadiót, ha nyolc napon belül nem írnak ki választásokat a dél-amerikai országban.

"A venezuelai népnek szabadon és biztonságban kell döntenie a jövőjéről" - ismertette Angela Merkel német kancellár álláspontját Martina Fietz kormányszóvivő-helyettes a Twitteren, hozzátéve, hogy szorosan együttműködnek a kérdésben európai partnereikkel.

A szombati bejelentés egyértelműen növelheti a nyomást Nicolás Madurón, aki január 10-én kezdte meg második elnöki mandátumát. Az ellenzék és a nemzetközi közösség jelentős része azonban úgy véli, jogtalanul tölti be az államfői tisztséget, mert a választások nem voltak méltányosak.

Venezuelában évek óta tart a súlyos politikai és gazdasági válság, a Maduro újbóli beiktatása utáni tiltakozási hullám pedig szerdán érte el eddig csúcspontját, amikor a 35 éves Juan Guaidó ideiglenes államfőnek nyilvánította magát. Az ellenzéki politikust az Egyesült Államokkal az élen több, térségbeli ország is azonnal elismerte átmeneti államfőként, Oroszország, Törökország és Irán viszont továbbra is Nicolás Maduro pártján áll. Az Európai Unió eddig óvatosabb álláspontot képviselt az ügyben a szabad választások jelentőségét hangsúlyozva.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk