Olvasókártya programok – Bethlen Téri Színház

  • 2013. december 1.

Kultúra

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
Tel./Fax: +36 1| 342 7163
+36 20 | 280 2523
www.bethlenszinhaz.hu
Ahol a múlt és a jelen randevúzik!

BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ

http://www.bethlenszinhaz.hu/naptar/

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
Tel./Fax: +36 1| 342 7163
+36 20 | 280 2523
www.bethlenszinhaz.hu
…ahol múlt és jelen randevúzik!

Hamlet – 2016.02.05-06. 19.00

A Spirita Társulat előadása

William Shakespeare klasszikusa modern köntösbe öltöztetve, merész újraértelmezésben, musical-revüként kerül a nézők elé. A prózai szöveget újra és újra megszakítják a dán herceg elméjében felbukkanó kortárs dalok és show-jelenetek, melyeket interaktív vetítés tesz teljessé. Ez Hamlet, ahogyan még sosem láttuk...

Szereplők: Czibere Krisztián, Nagy Kata, Szőke Richárd, Kókai Réka, Győri Zoltán, Nádas Gábor Dávid, Kocsis Fülöp, Seres Dániel, Görgényi Fruzsina, Dömötör Édua Csenge, Bittner Dániel

Dramaturg és rendező: Egressy G. Tamás

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/spirita-hamlet/?instance_id=5254

Kisgömböc – 2016.02.07. 10.00

A Marica Produkció előadása

Ki lehet ez a faluvégi  lurkó, aki kipukkasztja a Kisgömböcöt? És ki az a Sári, Kati, Juliska? Egyáltalán ki az a Kisgömböc? És mit keres mindenki a tulipános ládában?

Ebben a különleges előadásban,  különleges bábok segítségével kiderítjük mindezt, és megnézzük mit is rejt a tulipános láda.

Játsszák: Tárnok Marica és Sz. Nagy Mari

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/marica-kisgomboc/?instance_id=5258

 

A hallgatás ÁFA – 2016.02.11. 19.00

A Stand Up Brigád előadása

Megnyílik az ország első poénfőzdéje, melynek fő terméke a kézműves kabaré. Ezt az előadást gondosan válogatott és érlelt kabaréjelenetek mellett fűszerezzük még tökéletesre csiszolt történetekkel, és adalékmentes tréfákkal. Megidéződik Rejtő Jenő és ellátogatunk egy diliházba is. Ezen a februári estén igazi kávéházi hangulatot varázsolunk a színházterembe, s az előadás alkalmával nézőinket vendégül látjuk egy finom bécsi perecre, valamint egy pohár sörre vagy szénsavas üdítőre.

Céhvezető: Beleznay Endre

Poénmesterek: Éles István, Köllő Babett, Szép Bence, Ürmös Zsolt.

Az alapanyagokat sorrendbe tette: Ürmös Zsolt

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/hallgatas-afa-stand-up-brigad/?instance_id=5260

 

We live happily – 2016.02.13. 19.00

A Pataky Klári Társulat előadása

Pataky Klári Lábán Rudolf-, és Imre Zoltán-díjas koreográfus folyamatosan törekszik művészeti arculatának megújítására, illetve egy saját formanyelvének kialakítására. Előadásaiban minden alkalommal új témákat boncolgat, s ezekhez új formákat keres.

Előadók: Maday Timea Kinga, Sebők Cintia, Simon Renáta, Bot Adam

Koreográfus: Pataky Klári

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/pataky-klari-we-live-happily/?instance_id=5262

 

A három kismalac – 2016.02.14. 10.00

A Ziránó Színház előadása

Sűrű erdő közepén él három malacka gondtalanul, amit ezúttal is a farkas dúl fel, de a nehézség,  most is mint mindig, csak átmeneti. A sok izgalom és kaland után csak felépül a menedéket nyújtó ház mindhármuknak, ahol boldogan élhetnek, míg…

Üde zenei kísérettel és marionett-bábokkal elevenedik meg a klasszikus mese.

Játszók: Pfeifer Zsófia, Varga Péter

Rendezte: Boráros Milada és a Ziránó Színház

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/zirano-harom-kismalac/?instance_id=5264

 

A K-Arcok sorozat második szakmai bemutatója – 2016.02.17. 19.00

A Közép-Európa Táncszínház előadása

A művészet rés arra, hogy illegális dolgokat mutassunk meg, azt megtárgyaljunk, és hogy szembenézzünk vele. A művészet neve alatt legálissá válik a tabu.  A művészet oltárán azt is szabad, amit az életben nem mindig tehetünk meg. A művészet alibijében ott a szabadság. Minden csak kontextus kérdése, a színpadon akár ki is nyírhatjuk magunkat, végignézik.

Előadó: Ivanov Gábor

Koreográfus: Hód Adrienn
http://cedt.hu/index.php?lang=hu&page=darab&id=75

 

Lépcső (a K-Arcok sorozat harmadik szakmai bemutatója) – 2016.02.18. 19.00

A Közép-Európa Táncszínház előadása

A lépcső az élet színtere mely váratlan és nagyon is várt fordulókkal ajándékozza meg az embert. A lépcső biztos, az ember gondolatai, vágyai pedig lépcsőjárók. Sok társtalan vágy hagyja el a lakást, hogy odakint hirtelen önnön ellentétébe forduljon, vágytalan társsá váljék, aki nem kell senkinek, és akinek senki se kell. A lépcső talán útnak tűnik, de nem kiút.

Előadó: Hargitai Mariann

Koreográfus: Réti Anna

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/ket-k-arcok-lepcso-2/?instance_id=5266

 

Project RampZ – 2016.02.19. 19.00

A Zadam Társulat előadása

Az emberben a történet végén, a személyes tudat elhomályosodik, és a tudatos tevékenységének helyébe a tömeg tudattalan, primitív tevékenysége lép. A kozmikus ősharmóniával fenntartott kapcsolata megszűnik. Az értelem elborul és a kollektivizálódás az ember egyéni létét elnyomja. A mérlegelés és intelligencia helyébe az ingerlékenység, a babonák és az indokolatlan gyűlölet kerül.

Szereplők: Börcsök Zsófi, Füzesi Csongor, Forrás Adél, Gál Andrea Noémi, Jacsó Anna, Lajter Eszter, Pálfi Gabriella, Peták Róbert, Podmaniczky Dorottya Anna, Samu Kristóf

Rendezés: Zambrzycki Ádám

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/project-rampz-zadam/?instance_id=5267

 

Jegyzetek – 2016.02.20. 19.00

A Pataky Klári Társulat előadása

Az előadás egy általános helyzetkép, hangulatjelentés a máról tánc formájában. Ebben fontos szerepet kapnak a gesztusok melyek talán önmagukban értelmezhetetlenek, de egyben nézve megtalálhatjuk a világot, amely az itt és a most

Előadók: Bot Ádám, Bárány Péter, Maday Tímea Kinga, Sebők Cintia, Simon Renáta

Koreográfus: Pataky Klári

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/jegyzetek-a-pataky-klari-tarsulat-eloadasa-3-2/?instance_id=5268

A halhatatlanság országa – 2016.02.21. 10.00

A Fabók Mancsi Bábszínháza előadása

Gazdag népmesekincsünk mindegyike szimbolikusan az emberi Élet céljait, feladatait és az odáig vezető út nehézségeit tárja elénk. Mesénk főhőse, a királyfi, pedig az emberiség örök misztériumát keresi: létezik-e az Örökélet- Halhatatlanság Országa? Harc önmagával, az idővel és végül a Halállal is.

Előadják: Fabók Mariann (bábos mesemondó), Keresztes Nagy Árpád, Orbán Dénes (főkolompos)

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/fabokmancsi-halhatatlansag-orszaga/?instance_id=5277

 

Antigoné016 – 2016.02.26-27. 19.00

A Spirita Társulat előadása

Théba jobban teljesít

A klasszikus görög tragédia modern átirata a mindent uraló média hatalmáról, illetve az állam és az egyén mindenkori szembenállásáról szól. Manapság is húsbavágó témákat vet fel, mint például meddig terjed a hősiesség, és hol kezdődik az önzés  vagy tanulhat-e egy vezető a népétől…

Szereplők: Fekete Patrícia, Egressy G. Tamás, Sipos András, Efstratiadu Zoé, Cseh Gábor, Czibere Krisztián, Kocsis Fülöp Soma, Kálmán Henrietta, Soós Bence, Bittner Dániel, Győri Zoltán, Magasi Dalma

Szophoklész tragidája alapján írta és rendezte: Egressy G. Tamás

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/spirita-antigone-1/?instance_id=5271

 

A napisten unokája és a tengeri sárkány lánya – 2016.02.28. 10.00

A Simorág TánCirkusz előadása

A vadász, aki a napisten unokája különleges víz alatti kalandokat él át, miután a tengeri sárkány lánya különböző lények képében megbabonázza. A hős pedig hiába találta meg a párját, rá kell jönnie, hogy a másik lényegét is meg kell fejtenie és fegyverei nélkül kell megküzdenie az ismeretlennel.

Tűz és víz harca, mely során mind a jelmezek és mind a díszletek folyamatosan átalakulnak.
Szereplők: Bardóczy Ilka, Benjamin Glass, Simor Ágnes, Vincze Márton
Rendező: Simor Ágnes

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/simorag-napisten/?instance_id=5275

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket.