Olvasókártya programok – Bethlen Téri Színház

  • 2013.12.01 11:08

Kultúra

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
Tel./Fax: +36 1| 342 7163
+36 20 | 280 2523
www.bethlenszinhaz.hu
Ahol a múlt és a jelen randevúzik!

BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ

http://www.bethlenszinhaz.hu/naptar/

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
Tel./Fax: +36 1| 342 7163
+36 20 | 280 2523
www.bethlenszinhaz.hu
…ahol múlt és jelen randevúzik!

Hamlet – 2016.02.05-06. 19.00

A Spirita Társulat előadása

William Shakespeare klasszikusa modern köntösbe öltöztetve, merész újraértelmezésben, musical-revüként kerül a nézők elé. A prózai szöveget újra és újra megszakítják a dán herceg elméjében felbukkanó kortárs dalok és show-jelenetek, melyeket interaktív vetítés tesz teljessé. Ez Hamlet, ahogyan még sosem láttuk...

Szereplők: Czibere Krisztián, Nagy Kata, Szőke Richárd, Kókai Réka, Győri Zoltán, Nádas Gábor Dávid, Kocsis Fülöp, Seres Dániel, Görgényi Fruzsina, Dömötör Édua Csenge, Bittner Dániel

Dramaturg és rendező: Egressy G. Tamás

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/spirita-hamlet/?instance_id=5254

Kisgömböc – 2016.02.07. 10.00

A Marica Produkció előadása

Ki lehet ez a faluvégi  lurkó, aki kipukkasztja a Kisgömböcöt? És ki az a Sári, Kati, Juliska? Egyáltalán ki az a Kisgömböc? És mit keres mindenki a tulipános ládában?

Ebben a különleges előadásban,  különleges bábok segítségével kiderítjük mindezt, és megnézzük mit is rejt a tulipános láda.

Játsszák: Tárnok Marica és Sz. Nagy Mari

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/marica-kisgomboc/?instance_id=5258

 

A hallgatás ÁFA – 2016.02.11. 19.00

A Stand Up Brigád előadása

Megnyílik az ország első poénfőzdéje, melynek fő terméke a kézműves kabaré. Ezt az előadást gondosan válogatott és érlelt kabaréjelenetek mellett fűszerezzük még tökéletesre csiszolt történetekkel, és adalékmentes tréfákkal. Megidéződik Rejtő Jenő és ellátogatunk egy diliházba is. Ezen a februári estén igazi kávéházi hangulatot varázsolunk a színházterembe, s az előadás alkalmával nézőinket vendégül látjuk egy finom bécsi perecre, valamint egy pohár sörre vagy szénsavas üdítőre.

Céhvezető: Beleznay Endre

Poénmesterek: Éles István, Köllő Babett, Szép Bence, Ürmös Zsolt.

Az alapanyagokat sorrendbe tette: Ürmös Zsolt

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/hallgatas-afa-stand-up-brigad/?instance_id=5260

 

We live happily – 2016.02.13. 19.00

A Pataky Klári Társulat előadása

Pataky Klári Lábán Rudolf-, és Imre Zoltán-díjas koreográfus folyamatosan törekszik művészeti arculatának megújítására, illetve egy saját formanyelvének kialakítására. Előadásaiban minden alkalommal új témákat boncolgat, s ezekhez új formákat keres.

Előadók: Maday Timea Kinga, Sebők Cintia, Simon Renáta, Bot Adam

Koreográfus: Pataky Klári

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/pataky-klari-we-live-happily/?instance_id=5262

 

A három kismalac – 2016.02.14. 10.00

A Ziránó Színház előadása

Sűrű erdő közepén él három malacka gondtalanul, amit ezúttal is a farkas dúl fel, de a nehézség,  most is mint mindig, csak átmeneti. A sok izgalom és kaland után csak felépül a menedéket nyújtó ház mindhármuknak, ahol boldogan élhetnek, míg…

Üde zenei kísérettel és marionett-bábokkal elevenedik meg a klasszikus mese.

Játszók: Pfeifer Zsófia, Varga Péter

Rendezte: Boráros Milada és a Ziránó Színház

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/zirano-harom-kismalac/?instance_id=5264

 

A K-Arcok sorozat második szakmai bemutatója – 2016.02.17. 19.00

A Közép-Európa Táncszínház előadása

A művészet rés arra, hogy illegális dolgokat mutassunk meg, azt megtárgyaljunk, és hogy szembenézzünk vele. A művészet neve alatt legálissá válik a tabu.  A művészet oltárán azt is szabad, amit az életben nem mindig tehetünk meg. A művészet alibijében ott a szabadság. Minden csak kontextus kérdése, a színpadon akár ki is nyírhatjuk magunkat, végignézik.

Előadó: Ivanov Gábor

Koreográfus: Hód Adrienn
http://cedt.hu/index.php?lang=hu&page=darab&id=75

 

Lépcső (a K-Arcok sorozat harmadik szakmai bemutatója) – 2016.02.18. 19.00

A Közép-Európa Táncszínház előadása

A lépcső az élet színtere mely váratlan és nagyon is várt fordulókkal ajándékozza meg az embert. A lépcső biztos, az ember gondolatai, vágyai pedig lépcsőjárók. Sok társtalan vágy hagyja el a lakást, hogy odakint hirtelen önnön ellentétébe forduljon, vágytalan társsá váljék, aki nem kell senkinek, és akinek senki se kell. A lépcső talán útnak tűnik, de nem kiút.

Előadó: Hargitai Mariann

Koreográfus: Réti Anna

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/ket-k-arcok-lepcso-2/?instance_id=5266

 

Project RampZ – 2016.02.19. 19.00

A Zadam Társulat előadása

Az emberben a történet végén, a személyes tudat elhomályosodik, és a tudatos tevékenységének helyébe a tömeg tudattalan, primitív tevékenysége lép. A kozmikus ősharmóniával fenntartott kapcsolata megszűnik. Az értelem elborul és a kollektivizálódás az ember egyéni létét elnyomja. A mérlegelés és intelligencia helyébe az ingerlékenység, a babonák és az indokolatlan gyűlölet kerül.

Szereplők: Börcsök Zsófi, Füzesi Csongor, Forrás Adél, Gál Andrea Noémi, Jacsó Anna, Lajter Eszter, Pálfi Gabriella, Peták Róbert, Podmaniczky Dorottya Anna, Samu Kristóf

Rendezés: Zambrzycki Ádám

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/project-rampz-zadam/?instance_id=5267

 

Jegyzetek – 2016.02.20. 19.00

A Pataky Klári Társulat előadása

Az előadás egy általános helyzetkép, hangulatjelentés a máról tánc formájában. Ebben fontos szerepet kapnak a gesztusok melyek talán önmagukban értelmezhetetlenek, de egyben nézve megtalálhatjuk a világot, amely az itt és a most

Előadók: Bot Ádám, Bárány Péter, Maday Tímea Kinga, Sebők Cintia, Simon Renáta

Koreográfus: Pataky Klári

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/jegyzetek-a-pataky-klari-tarsulat-eloadasa-3-2/?instance_id=5268

A halhatatlanság országa – 2016.02.21. 10.00

A Fabók Mancsi Bábszínháza előadása

Gazdag népmesekincsünk mindegyike szimbolikusan az emberi Élet céljait, feladatait és az odáig vezető út nehézségeit tárja elénk. Mesénk főhőse, a királyfi, pedig az emberiség örök misztériumát keresi: létezik-e az Örökélet- Halhatatlanság Országa? Harc önmagával, az idővel és végül a Halállal is.

Előadják: Fabók Mariann (bábos mesemondó), Keresztes Nagy Árpád, Orbán Dénes (főkolompos)

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/fabokmancsi-halhatatlansag-orszaga/?instance_id=5277

 

Antigoné016 – 2016.02.26-27. 19.00

A Spirita Társulat előadása

Théba jobban teljesít

A klasszikus görög tragédia modern átirata a mindent uraló média hatalmáról, illetve az állam és az egyén mindenkori szembenállásáról szól. Manapság is húsbavágó témákat vet fel, mint például meddig terjed a hősiesség, és hol kezdődik az önzés  vagy tanulhat-e egy vezető a népétől…

Szereplők: Fekete Patrícia, Egressy G. Tamás, Sipos András, Efstratiadu Zoé, Cseh Gábor, Czibere Krisztián, Kocsis Fülöp Soma, Kálmán Henrietta, Soós Bence, Bittner Dániel, Győri Zoltán, Magasi Dalma

Szophoklész tragidája alapján írta és rendezte: Egressy G. Tamás

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/spirita-antigone-1/?instance_id=5271

 

A napisten unokája és a tengeri sárkány lánya – 2016.02.28. 10.00

A Simorág TánCirkusz előadása

A vadász, aki a napisten unokája különleges víz alatti kalandokat él át, miután a tengeri sárkány lánya különböző lények képében megbabonázza. A hős pedig hiába találta meg a párját, rá kell jönnie, hogy a másik lényegét is meg kell fejtenie és fegyverei nélkül kell megküzdenie az ismeretlennel.

Tűz és víz harca, mely során mind a jelmezek és mind a díszletek folyamatosan átalakulnak.
Szereplők: Bardóczy Ilka, Benjamin Glass, Simor Ágnes, Vincze Márton
Rendező: Simor Ágnes

http://www.bethlenszinhaz.hu/event/simorag-napisten/?instance_id=5275

 

 

 

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

  • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

  • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

  • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

  • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

  • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

  • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

  • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.