Két hónapon belül négy tragikus haláleset rázta meg a pornóipart

  • narancs.hu
  • 2018. január 10.

Lélek

Tragikus történetek, mégsem beszél róluk nagyjából senki.

Január 7-én, húszévesen hunyt el Las Vegasban Olivia Nova, amerikai pornós. Nova 2017 márciusában lett részese a pornóiparnak, korábban gyerekmodellként dolgozott. December 25-én azt írta mintegy 21 ezer követőjének Twitteren, hogy egyedül tölti az ünnepeket. A halál oka hivatalosan ismeretlen.

false

Az iparban August Ames néven ismert Mercedes Grabowski 23 évesen lett öngyilkos tavaly decemberben. 2013 óta dolgozott pornósként. Ames pár héttel a halála előtt megerősítette, hogy korábban depressziója és disszociatív személyiségzavara volt, amiért traumatikus gyerekkorát okolta. Öngyilkossága előtt lemondott egy szerepet, mert partneréről megtudta, hogy korábban melegpornó-jelenetekben vett részt, és ezt Ames nyilvánosan is közölte Twitteren. Ezek után homofóbiával vádolták a közösségi médiában, és dühödt kommentekben bírálták döntését. Öngyilkosságát többen, például a szintén a pornóiparban dolgozó Jenna Jameson is a kemény online kritikákkal hozta összefüggésbe.

Szintén decemberben halt meg a Yuri Luv néven ismert Yurizan Beltran, 31 évesen. Őt 2009 és 2014 között számos pornós díjra jelölték. Halálának okáról nincs nyilvános információ, de az amerikai bulvárlapok azt írják, hogy a tragédiához gyógyszer-túladagolás vezetett, holttestére kaliforniai albérletében találtak rá.

Tavaly november 9-én talált rá az anyja a Shyle Stylez néven pornózó kanadai Amanda Friedland holttestére. Stylez 2000-ben vállalt először szerepet pornójelenetben, akkor 18 éves volt, kisebb-nagyobb kihagyásokkal 2016-ig forgatott pornójeleneteket, több fórumon nevezték a kétezer utáni pornóipar egyik legismertebb szereplőjének.

A halálesetek után többen felvetették a pornóiparon belülről és kívülről egyaránt, hogy a rendszer gyökeres átalakítására lenne szükség, és többet kellene beszélni az iparban dolgozó nők kiszolgáltatottságáról. Shy Love, Yuri Luv barátja például azt mondta, hogy a női pornósokkal rendszeresen tiszteletlenül és lenézően viselkednek a foglalkozásuk miatt, holott elismerést érdemelnének, mert ez egy sokkal nehezebb munka, mint ahogy sokan hiszik. Mások valamiféle segítő hálózat kiépítését szorgalmazták.

Per pillanat nem látszik, hogy felvetéseiknek lenne következménye.

Van etikus pornó?

Az egyre népszerűbb, de a mainstream pornó pozícióját természetesen nem fenyegető etikus vagy feminista pornó egyik vezéralakjával, Erika Lusttal tavaly beszélgettünk hosszabban. Lust így nyilatkozott:

A feminista pornó nemcsak a női szexualitásról szól, hanem a szexualitás sokféleségéről és ezek tiszteletteljes ábrázolásáról. Meg arról, hogy mindenkit emberként, nem pedig holmi tárgyként ábrázoljunk. Ne degradáljunk senkit. A férfi vágyképek mellett a nőiek is jelenjenek meg. Ugyanakkor a feminista pornó nem gyömöszölhető bele egyetlen műfajba sem, rendezője válogatja, ki milyen módon filmez le egy jelenetet. Én feministának tartom magam, ebből következik, hogy ez a látásmód érvényesül a filmjeim minden részletében. Ha egy pornófilm feminista értékek mentén készül, a szerepek egyenlősége elsődleges, ha tehát egy orális szexjelenetet rendezek vagy bármilyen más jelenetet, minden figyelmem a szereplőké. A férfiakból nálam nem lesznek gépek, a nők pedig nem kerülnek passzív, alárendelt szerepbe. És ami a legfontosabb: mindennek a kölcsönös beleegyezés az alapja.

Neked ajánljuk