Ma van az autizmus világnapja

  • narancs.hu
  • 2018. április 2.

Lélek

Autista fiatalok rajzaiból készült dizájntermékekkel próbálják előteremteni a hiányzó forrásokat.

Az autista fiatalokat ellátó lakóotthonokat támogató Autistic Art Alapítvány a forrásteremtés különleges módját választotta: dizájnmárkát épített az autista fiatalok rajzaira. Olyan egyedi művészeti terápiás foglalkozást tartanak, ahol a fiatalok szabadon rajzolhatnak, a rajzok felhasználásával pedig jótékony célú termékek születnek – írják közleményükben.

Az autizmus sokakat érint, mégsem tudunk róla eleget: mára minden 68. ember autizmussal él, és jelenleg ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Sokan közülük önálló életvitelre nem képesek: nekik a speciális ellátást biztosító lakóotthonokra van szükségük. Ennek ellenére az otthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Az április 2-ai autizmus világnapja alkalmából az Autistic Art Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy az autista fiatalok is élhetnek emberhez méltó életet, ők is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.

Az alapítvány 10 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el, és 6 lakóotthonban van lehetőség művészeti foglalkozásokon részt venni.

Ezekre a foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autizmussal élő fiatalok jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A művészeti foglalkozások segítenek abban, hogy ezek a fiatalok is nyitottak maradjanak a világra.

Bihari László autista alkotó munkája

Bihari László autista alkotó munkája

 

 

 

A művészeti foglalkozásokon született alkotásokat jótékonysági aukciókon mutatja be az alapítvány, a kiemelkedő alkotások pedig megjelennek az Autistic Art dizájnmárka termékein. A grafikák felhasználásával így selyemsálak, noteszek, borosüvegek, csokoládék, naptárak, teák és pulóverek készülnek. A termékek eladásából pedig az otthonokat és a foglalkozásokat támogatják.

Autistic Art selyemsál

Autistic Art selyemsál

 

 

 

 

autistic art

Figyelmébe ajánljuk