Orbán Viktornak sem ártana figyelni, ha tényleg egyezkedni akar a magyar nőkkel – Anyaforradalom lesz anyák napján

  • - cd -
  • 2018. május 5.

Lélek

Együttműködés, problémafelismerés, igényfelmérés. Most minden anya elmondhatja, mire vágyik.

Idén anyaforradalom lesz anyák napján.

A nőnaphoz hasonlóan az utóbbi években az anyák napja is több már, mint bájos, könnyfakasztó óvodás gyerekműsor, virághalom vagy az édesanyákra való szeretetteli gondolás, köszönetmondás. Folyamatos beszédtéma (itthon is), milyen valójában az anyák sorsa.

false

Biztos sokan vannak, akik anyák napja alkalmából még csak véletlenül sem szeretnének Orbán Viktor nevével találkozni. De az a helyzet, hogy a nőügyekkel nem foglalkozó miniszterelnök legutóbbi kijelentése mégiscsak épp ide kívánkozik, hisz’ Orbán arra biztat, hogy minél több nő váljon anyává, vállaljon gyereket.

Átfogó megállapodást akarok kötni a magyar nőkkel. Mondják el, mi pedig értsük meg, mit akarnak. A gyerekvállalás a legszemélyesebb, de a közösségnek is fontos ügy. A legszemélyesebb közügy. Meg kell hallgatni, meg kell érteni őket, és nem 4, hanem 30 évre megállapodást kötni a magyar jövőről, hogy a kormány részéről mit tudunk nekik nyújtani.”

Bár evidens, itt az ideje, hogy mindehhez hozzátegyük: jó esetben a gyerekvállalás két ember (!) közös ügye, így nem ártana, ha OV a férfiakat sem hagyná ki a buliból, már csak azért sem, mert a biológiai meghatározottságokon túl boldogabb országokban az állam az apák szerepvállalását is nagy erőkkel támogatja.

A gyerekvállalásról szóló párbeszéd hazai kormányzati körökben általában a népesedési politika kérdésében merül ki. Valódi családpolitikáról, a nők helyzetének felméréséről és támogatásukról alig esik szó. (Bár állítólag ezen változtatna Orbán Viktor, ha igaz, hogy nem csak szülőgépeknek tekinti a nőket.) Ezért az Üvegplafon – meddig terjed a nők szabadsága, a kimeNŐ és a Más állapot a szülészetben! közösség a jeles nap alkalmából konstruktív és figyelemfelkeltő akcióra hív vasárnap, amelynek során megfogalmazzák, mit kérnének anyák napjára a többi embertől, az önkormányzatoktól, az államtól. Az esemény keretében egy 20 méter széles Anyaforradalom feliratú zászlót kívánságokkal írnak tele, amit aztán a tervek szerint a Margit hídra függesztenek ki.

„Nekem anyaként fontos lenne, hogy…”

false

Mert nem (csak) magánügy, ha valakinek borzalmas a szülésélménye, ha végtelenül kimerült, ha bölcsődébe adná, ha otthon tanítaná, vagy ha egyedül neveli a gyerekét, ha babakocsival járhatatlan a város, ha teljes állásban szeretne dolgozni, de az óvodai nyitvatartás ezt nem teszi lehetővé, vagy ha részmunkaidőre vágyik, de abból a bérből nem lehet megélni.

false

Az igények megfogalmazása mellett az együttműködés hangsúlyozásával arra is kísérletet tesznek a szervezők és a résztvevők, megélhető-e az anyaság összekötő ereje, az, hogy hasonló helyzetekkel és kihívásokkal néznek szembe nők nap, mint nap.

 

Anyaforradalom május 6-án 10 órától a Szent István parkban.

(Képek: Anyaforradalom/Üvegplafon-meddig terjed a nők szabadsága/Facebook)

Figyelmébe ajánljuk