A határértéket ezerszeresen is meghaladó rákkeltő anyagokat talált a Greenpeace a Dunánál

  • narancs.hu
  • 2023. november 9.

Lokál

A szervezet szerint nem lehet halogatni a kármentesítést.

A határértékeket jelentősen, akár százszorosan, ezerszeresen is meghaladó mértékben rákkeltő arzént és benzolt talált a Greenpeace a volt Óbudai Gázgyár melletti Duna-parton vett mintákban – áll a szervezet közleményében. 

A budai Duna-parton az újpesti vasúti hídtól délre még októberben észleltek szúrós bűzt. Mint kiderült, az extrémen alacsony vízállás miatt megindul a volt gázgyár rákkeltő mérgekkel szennyezett talajvize a folyóba.

A Greenpeace szerint az eredmények alapján már nem lehet halogatni a kármentesítést.

A szervezet követeli a Duna folyamatos további szennyezésének befejezését is, mert ez az ország egyik fő ivóvíz bázisa. „A súlyos szennyezést bizonyító vizsgálati eredményekről értesítjük a környezetvédelmi és vízügyi hatóságokat és az illetékes minisztériumokat, továbbá kérjük ezen szervek mielőbbi intézkedését a szennyezés megszüntetése érdekében. Tájékoztattuk a Fővárosi Vízműveket, valamint a kerületi önkormányzatot is a vízpart és a vízbázis szennyeződéséről” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. A mérés eredményei alapján az egyik folyadékminta összes cianid tartalma is meghaladta a talajvíz határértéket.

A Greenpeace már többször is vizsgálta a szennyezést, és felszólította a hatóságokat, hogy kezdődjön meg a teljes kármentesítés, de mint írják, semmiféle előrelépést nem tapasztaltak, mert többször is elhalasztották a kármentesítés határidejét.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!