Arccal az egzotikum felé (A fűszerekről és rendeltetésszerű használatukról)

  • Rút Ernõ
  • 1999. május 13.

Lokál

Ezen a héten, kedves olvasó, a fűszerekből és egyéb háztartási törmelékekből készíthető ételféleségekről lesz szó. Ha nem érdeklik a fűszerekből és egyéb háztartási törmelékekből készíthető ételféleségek, lapozzon tovább más hasábok felé.
Ezen a héten, kedves olvasó, a fűszerekből és egyéb háztartási törmelékekből készíthető ételféleségekről lesz szó. Ha nem érdeklik a fűszerekből és egyéb háztartási törmelékekből készíthető ételféleségek, lapozzon tovább más hasábok felé.

A fűszerek, ha valaki már elfelejtette volna, hogy néznek ki, általában kis zacskókban, olykor kecses tégelyekben -hajdanvolt külföldi utazások emlékét őrizve - található por vagy reszelék halmazállapotú jelenségek. Előbbiek szétfújódás, utóbbiak a zacskó felfeslése útján szaporodnak, gyakran roppant hatásfokkal. Egyetlen zacskó majoránna pl. kis szerencsével többheti szórakozásunkat biztosítja, a szétfúvódott fahéjtól pedig unokáink is tüsszögni fognak, amit addigra már megérdemelt, közpénzből finanszírozott sírunkból élvezhetünk.

A fűszerek általában távolról érkeznek hozzánk, de lehet, hogy igazában mi vagyunk távol, legalábbis a fűszerestasakokon és -tégelyeken hivalkodó ételleírások alapján könnyűszerrel erre következtethetünk. Mindegy, az összhatás, amit a fűszerek révén nyerünk, mindenképpen egzotikusnak hat, és egy összhatásban igazán mellékes, melyik összetevő mivel járult hozzá.

További jellegzetes vonatkozása a fűszereknek, hogy tartósak. A II. Ramszesz korabeli fűszer még innen van a második gyermekkoron. Mivel a fűszerek állítólag befolyást gyakorolnak az étel ízére, kis képzelőerővel bármiféle megfűszerezett tárgyat vagy élőlényt ételnek foghatunk fel. Utóbbi esetben azonban legyünk elővigyázatosak: bizonyos evolúciós lépcsőfoktól felfelé az élőlények fogyasztását a törvény bünteti, akárcsak a metamfetamin-származékokét, holott ezek is hatásosan lépnek fel az éhség ellenében. Ám ha ezt az előírást szem előtt tartjuk, gasztronómiai repertoárunk meglepő és mulatságos fordulatokkal lesz gazdagabb, alkalmi kedveseinket szellemünk mellett konyhaművészeti kiválóságunkkal képeszthetjük el, végső éhhalálunk pedig akár percekkel is elodázódhat.

Alapesetben beérhetjük a kellő mennyiségű fűszer és csapvíz összefőzéséből keletkezett levessel is, ínyencek küldjék meg egy csipetnyivel abból a tudatból, amely szerint a levesporos zacskók tartalma sem különbözik sokban az általunk létrehozott vegyüléktől. Mindegy, valamilyen íze biztosan lesz, és ha elég sokáig főzi az ember, egyszer csak becsönget a postás egy tékozló honor utalványával. (Vagy a Gázművek képviselője jön kikapcsolni, és akkor legalább félbe lehet hagyni a levesfőzést, amit a fellépő energiahiány miatt az is indokol, hogy az elfogyasztást tiltó törvényi szankció a közüzemek héjáira is vonatkozik.)

Rendkívüli esetben -és bizonyos mennyiségű sokadikai nap után, amikor már végképp csak a felülről beszivárgó talajvíz cseppjei tizedelik a túlélhetetlennek tetsző időt, minden esemény rendkívüli -legyünk az alkalomhoz és vesztenivalónk végérvényes hiányához illően merészek és fűszerek, valamint a fogyókúrájukkal viaskodó alkalmi kedvesek kedvéért tartalékolt édeske, továbbá a kosárkából - vagy bárhonnan - reciklált kenyérmorzsa elegyítésével készítsünk császármorzsát kímélő módon, és ne kérdezzük, kit kímél és mitől. Markáns ízvilágú ételkompozíció, állítólag magas tápértékkel -csakhogy senkinek nem sikerült még végigennie.

Sokadika második szakaszában, abban, ami sokadika uszkve harmadik napja óta tart, és sose ér véget, elfogynak a tradicionális fűszerek, minket azonban ez se rettentsen vissza a további kísérletezéstől. Zöldségesstandon árválkodó citromot bárki képes elemelni, és citrom hozzáadásával a legmeglepőbb háztartási vegyületek is váratlanul fűszernek bizonyulhatnak, különös tekintettel a sóra, a cukorra és a zabpehelyre, mely utóbbit szintén anyakönyvvezetői segédlettel örökölhetjük meg, de ritka az a válóper, amelyben visszakövetelik. Idekívánkozik még a megjegyzés, hogy a fentebbi módon kreált fűszerkeverékek és élelemhelyettesítők gyakran végzetesnek bizonyulnak, ez azonban bizonyos mennyiségű sokadika után egyszerre indifferens és elkerülhetetlen.

Rút Ernő

(Maradjanak velünk, a következő számban arról olvashatnak, hogyan moshatunk mosószer, víz és mosnivaló híján!)

Figyelmébe ajánljuk