„Az Orbán-kormány nem tiszteli a kritikai gondolkodást”

  • narancs.hu
  • 2018. november 15.

Lokál

Brüsszelben tüntettek a CEU mellett.

Ma este „Brussels stands with CEU – Nem adjuk a CEU-t” címmel szervezett tüntetést a Momentum helyi szervezete. „Nagyjából hetvenen jöttek el, főleg fiatalok, sok magyar és külföldi diák, és néhány család” – írta olvasónk, aki képeket is küldött az estéről.

false

A brüsszeli momentumosok két és fél éve léteznek, és céljuk, hogy összetartsák a helyi közösséget, s ha valami fontos dolog történik, kiálljanak a véleményükkel, mint például most a CEU ügyében. Szerintük az Orbán-kormány nem tiszteli a kritikai gondolkodást, és fél a nyitottságtól – ezért akarják a CEU-t Magyarországon kívül tudni.

A hivatalos felszólalók mellett bárki kifejthette álláspontját. Egy osztrák fiatalember arról beszélt, hogy ugyan Bécsben szívesen látják az intézményt, szeretnék, ha az egyetem Budapesten maradna. „Ausztriában is vannak barátaitok!” – kiáltotta.

false

Egy másik megszólaló arról beszélt, hogy az Európai Parlamentnek, azon belül az Európai Néppártnak is van felelőssége abban, hogy mindez megtörténhet, mivel lényegében nem tesznek semmit Orbán megfékezése érdekében. Hozzátette: mindenkinek meg kellene keresnie a saját nemzeti népparti képviselőjét és azt levélben buzdítani arra, hogy álljon ki Orbánék ellen. Szavait nagy taps követte.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?