Eldőlt, milyen közösségi ötleteket valósít meg a főváros

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 12.

Lokál

Főleg a fenntartható közlekedéssel kapcsolatos ötletekre szavaztak az emberek. 

18 lakossági ötletet valósít meg a fővárosi önkormányzat a közösségi költségvetésből – közölte hétfőn a Főpolgármesteri Hivatal a közösségi költségvetés honlapján.

A második fővárosi közösségi költségvetési szavazáson a tavalyinál mintegy 60 százalékkal több, 21 ezer 858 szavazó vett részt, akik az egymilliárd forintos keret felhasználásáról döntöttek így. Az ötletek három kategóriában versenyeztek, a főváros közleménye szerint taroltak a fenntarthatóbb és biztonságosabb közlekedést támogató fejlesztések és a "városzöldítő" ötletek. A legnépszerűbbek az aktív és fenntartható közlekedés fejlesztésével, így a kerékpáros infrastruktúrával és az akadálymentes gyalogos közlekedéssel kapcsolatos ötletek voltak.

Íme a teljes lista a megvalósítandó ötletekről: 

  • Zöld falak a belvárosban – 3651 szavazat, a megvalósítás költsége: 50 millió Ft – Elsősorban közterülettel határos tűzfalak, egyéb homlokzatok takarása tartószerkezetre futtatott futónövényekkel, esetleg ezekhez kapcsolódóan lugasok kialakítása. Ezzel olyan belvárosi helyszíneken növelhető a zöldfelületek mennyisége, ahol helyhiány miatt másra nincs lehetőség.
  • Közterületi gyalogos terek árnyékolása – 3283 szavazat, a megvalósítás költsége: 50 millió Ft –Árnyékoló szerkezetek, lehetőleg növényzettel befuttatott pergolák, lugasok létrehozása a gyalogos területeken. Ahol a növényültetésre nincs lehetőség, ott akár dézsából felfutó futónövényzet alkalmazása, legvégső megoldásként napvitorlák felszerelése. 
  • Kerékpáros közlekedést megkönnyítő fejlesztések a Szent István körúton – 2897 szavazat, a megvalósítás költsége 50 millió Ft – Olyan fejlesztések megvalósítása, amelyek lehetővé teszik a kerékpáros közlekedést a Szent István körúton. 
  • Közösségi kertek létrehozása – 2879 szavazat, a megvalósítás költsége 50 millió Ft – Nem használt kerületi vagy fővárosi telkeken közösségi kertek létrehozása, amit a helyi közösség tart fenn a továbbiakban. 
  • Több növényzet a belvárosban – 12046 szavazat, a megvalósítás költsége 133 millió Ft – Erre alkalmas belvárosi helyszíneken – járdákon, tereken, akár parkolók helyén – az aszfalt feltörése és zöld növényzet (évelők, cserjék, fák) telepítése. 
  • Gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tétele – 3982 szavazat, a megvalóítás költsége 50 millió Ft – Fejlesszük a gyalogátkelőhelyeket! Tegyük őket biztonságosabbá sötétben is, alkalmazzunk erősebb fényt adó lámpákat, helyezzünk ki hangjelzést adó készülékeket és taktilis jelzéseket a vakok és gyengénlátók számára. 
  • Közös gyerek és nyugdíjas napközi – 3276 szavazat, a megvalósítás költsége 50 millió Ft Idősotthonokban és/vagy óvodákban olyan programok szervezése, ahol 3-6 éves gyerekek minőségi időt tudnak együtt tölteni idős emberekkel, akik társaságra, beszélgetésre vágynak. 
  • Befogadó játszótér és közösségi park – 3264 szavazat, a megvalósítás költsége 50 millió Ft Hozzunk létre egy integrált befogadó közösségi- és játszóteret, melyet testi fogyatékkal élő gyerekek is tudnak használni. Ennek helyszínéül a XVIII. kerület Turul-park területe lenne megfelelő, mely mind elérhetőségét, mind infrastrukturális adottságait tekintve alkalmas egy új játszótér kialakítására. 
  • Fedett kerékpártárolók létesítése társasházak, lakótelepek környékén – 3203 szavazat, a megvalósítás költsége 50 millió Ft – A Fővárosi Önkormányzat hirdessen pályázatot kerületek részére lakótelepi/társasházi közös, zárható, fedett kerékpártárolókra. Induljon egy mintaprojekt, amelynek alapján fel lehet mérni, milyen feladatokkal jár a kerület számára az üzemeltetés. 
  • Gyalogátkelőhelyek létesítése kiemelt fontosságú helyszíneken – 6856 szavazat, a megvalósítás költsége 133 millió Ft – Gyalogátkelőhelyek létesítése az ötletgazdák által javasolt helyszínek közül a szakmailag leginkább indokoltaknál, a projekt költségkeretéből. 
  • Óvodai komposztálók és magaságyások létesítése, a komposztálás kultúrájának erősítése – 3258 szavazat, a megvalósítás költsége 50 millió Ft – Erre jelentkező óvodákban komposztálók és magaságyások létesítése olyan felkészítő képzéssel, amin a gyerekek, az óvodai pedagógusok és a szülők is részt vehetnek. 
  • Közösségi “szereld magad” műhely – 3111 szavazat, a megvalósítás költsége 50 millió Ft – A holland "Repair café" mintájára egy olyan hely kialakítása, ahol a rendelkezésre álló szerszámokkal és szakértői segítséggel az ember maga megjavíthat elromlott tárgyakat. A műhely egyben találkozóhely is, lehetőség arra, hogy a közösség tagjai is segítsenek egymásnak, megosszák tudásukat. 
  • Köztéri piszoárok létesítése kísérleti jelleggel – 2604 szavazat, a megvalósítás költsége 10 millió Ft – Külföldön (pl. Hollandiában) elterjedt kültéri piszoárok létesítése a városban (például egyes Duna-parti területeken) kísérleti jelleggel. 
  • Több pad a parkokban, köztereken – 2111 szavazat, a megvalósítás költsége 20 millió Ft – Padok telepítése olyan közterekre, parkrészekbe, ahol érezhetően több leülési lehetőségre volna szükség. A helyszínek kiválasztása a helyiekkel való egyeztetést követően történhet. 
  • Aktív közlekedést jutalmazó app – 2014 szavazat, a megvalósítás költsége 50 millió Ft Vezessünk be a budapestiek életébe egy applikációt, ami követi a felhasználó mozgását és regisztrálja, ha kerékpárral vagy gyalog közlekedik. Az aktív közlekedési formákat virtuálisan jutalmazza, amit az együttműködő üzleti partnereknél kedvezményekre, ajándékokra válthat a felhasználó. 
  • Legyenek közérthetőek a hivatali dokumentumok – 1721 szavazat, a megvalósítás költsége 15 millió Ft – A legfontosabb hivatali levelek, tájékoztatók és formanyomtatványok legyenek átírva közérthetőre, hogy a lakosság könnyebben megértse azokat. 
  • Legális street art akciók – 1118 szavazat, a megvalósítás költsége 5 millió Ft – Jelöljünk ki elhanyagolt utcai elemeket, pl. szellőzők, oszlopok, villanyszekrények, padok, buszmegállók, amelyek újrafestését, dekorálását civilekre bíznánk. Támogassuk a közösségi alapon való megújulást a szükséges eszközökkel. 
  • Kerékpárutak és kerékpársávok biztonságának növelése – 15102 szavazat, a megvalósítás költsége 133 millió Ft – Külföldi minták alapján elsősorban kerékpárutak, kerékpársávok, adott esetben gyalogos felületek biztonságosabbá tétele kísérleti kiegészítő fejlesztésekkel (terelők, műanyag elválasztó elemek, több és jobban látható felfestés stb.) 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk