Három napig titokban ömlött a szennyvíz a Sződrákosi-patakba

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 24.

Lokál

Egy egész halastó élővilága kipusztult. Ökológiai katasztrófa.

Kilyukadt egy elrozsdásodott szennyvízcső a Medveotthon közelében, ezért a szennyvíztisztító-telep helyett a közeli Sződrákosi-patakba volt kénytelen engedni a Búcsú téri átmelőnél a veresegyházi szennyvizet a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. – írja Facebookján a veresegyházi Tavirózsa Egyesület.

Az eset még augusztus 16-án történt, ami után három napig folyt körülbelül 16 500 köbméter szennyes lé a patakba, elszennyezve a patakot és az általa táplált őrbottyáni Százforrás-tavat:

A vízfolyás és a kis tó élővilága teljesen elpusztult

– írták a civilek, akik emlékeztettek, hogy a patak a Nemzeti Ökológiai Hálózat része, és egy sor védett halfajnak adott otthont.

A hvg.hu összefoglalója szerint a szennyezést a veresegyházi tavakból leengedett tiszta vízzel igyekeztek hígítani, de a szennyezett víz eközben folyamatosan áramlik az Őszentmiklósi-víztárolóba, és már a lejjebb fekvő vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert vizeit is veszélyeztette. Ott azóta lezárták a zsilipeket, így nem folyik be a szennyezett víz, így viszont az eddig folyamatosan érkező friss víz hiánya jelent gondot.

A civilek jelezték, a vízi élőlények számára végzetes oxigénhiányt úgy igyekeznek elkerülni, hogy levegőt pumpálnak a vízbe, és motorcsónakokkal is keverik a tározó vizét, ahol – az Euronews szerdai beszámolója szerint – szintén tapasztaltak halpusztulást, és vastag zöld hab úszik a víz felszínén.

A meleg idő miatt viszont egyre nagyobb a kockázat, mert

  • a szennyvíz magas ammónium tartalma mérgező ammóniagázzá alakulhat a meleg víz és a magas pH együttes fennállása esetén,
  • a szerves anyagot lebontó baktériumok és a szennyezés miatt tömegesen elszaporodó algák rengeteg oxigént vonnak el a vízből
  • a szennyvíz Coli-, Streptococcus- és Salmonella-tartalma egészségügyi kockázatokat hordoz.

Az európai hírekkel foglalkozó oldal szerint

a DMRV Zrt. megpróbálta eltussolni az ügyet,

erre utal például, hogy Szabó István őrbottyáni polgármester csak múlt péntek éjjel értesült a két nappal korábban történt katasztrófáról. A polgármester értesítette a katasztrófavédelmet és a Vízügyi Főigazgatóságot, amelyek vízminőség vizsgálatot végeztek, ami után elrendelték a legmagasabb fokú vízminőség-védelmi készültséget.

A nemzetközi hírportál többször kereste a szennyezést okozó DMRV Zrt. vezérigazgatóját, aki nem volt hajlandó válaszolni kérdéseikre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk