Jön a hidegfront, füstölnek a barackfáknak

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 5.

Lokál

A Bakonyban hófúvás is lehet.

Markáns hidegfront érkezik hétfő este északnyugat felől Magyarország fölé az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint. Kedd hajnalra mínusz 2 fokig csökkenhet a hőmérséklet. A Kisalföldön, az Alpokalján, a Bakonyban, majd a front nyomán a Dunántúlon, a középső országrészben, és reggel a Bodrogközben viharos északnyugati, északi szélre kell számítani. A Balatonnál 90 kilométer/órás széllökések is lehetnek. 

Az erős szél miatt Veszprém megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Hétfő éjfélig eső, zápor, havas eső, hó is lehet. A Dunántúli-középhegységben, az Alpokalján és délnyugaton, illetve Borsodban és a Zemplén térségében 5 centiméter hóra lehet számítani, egyes hegyvidéki részeken vastagabb hóréteg is kialakulhat. A Bakonyban átmenetileg kisebb hófúvás is előfordulhat.

A legkisebb eséllyel a Dél-Alföldön havazhat. A lehűlésnek azonban itt sem örülnek, mert a legtöbb helyen az utóbbi napok felmelegedése nyomán virágba borultak a barackfák. Izsák és Kecskemét között füsttel fogják védeni az ültetvényeket a fagytól. Egy termelő a Facebookon tette közzé a hírt, azzal a kéréssel, hogy akik füstöt látnak az útról, ne hívják feleslegesen a tűzoltóságot.

‼‼ Idén is sajnos védenünk kell a barackot a fagy ellen! Nagyon kérek mindenkit aki Izsák és Kecskemét között közlekedik...

Közzétette: Bédi Henrietta – 2021. április 4., vasárnap

 

 

Figyelmébe ajánljuk