Medián: Az ellenzékiek jobban támogatják a rakpart autómentesítését

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Lokál

Budapesten összességében 49 százalék támogatja, hogy a pesti alsó rakpartot lezárják az autósok elől. 

A Medián felmérése szerint a budapestiek többsége elégedett a kerékpársávokkal – számol be a hvg.hu Medián és a 21 Kutatóközpont 1000 fős, budapesti reprezentatív felméréséből, amelyet április végén készítettek a Budapest Brand megbízásából.

A felmérésből az derült ki, hogy az új kerékpársávok létesítését a többség (58 százalék) üdvözli, ám a vélemények alakulásában fontos tényező a politikai elköteleződés: az ellenzékiek 73 százaléka inkább támogatja, míg a kormánypártiaknak csupán a 38 százaléka. A tömegközlekedők/autósok esetében 64/45 százalék áll támogatóan a kérdéshez.

A felmérés szerint a budapestiek 43 százaléka visszaengedné az autósokat a felújítás utáni pesti rakpartra, míg 49 százaléka az útvonal egy részén vagy egészén csak a gyalogosokat és a bicikliseket engedné közlekedni. A kormánypártiaknak ugyanakkor a 69 százaléka döntene úgy, hogy kapják vissza az autósok a teljes alsó rakpartot, míg az ellenzéki összefogás szavazóinak csak a 26 százaléka voksolna erre.

A jellemző közlekedésieszköz-használat alapján is megoszlanak a vélemények. Az autósok 60 százaléka válaszolt úgy, hogy a teljes szakaszra vissza kellene engedni az autókat, a közösségi közlekedést használóknál viszont fordított az arány: az ő 58 százalékuk csak a rakpart egy részére vagy még oda sem engedné vissza a gépkocsiforgalmat.

A pesti alsó rakpart autómentesítéséről itt írtunk korábban: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?