Minden, amit a budapesti kiselefántról tudni akart

  • narancs.hu
  • 2017. november 18.

Lokál

Igazi cukiság.

Kiselefánt született november 8-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Angele, az anyaállat második borja az első, Asha jelenlétében született. Bár technikailag lett volna lehetőség Asha különválasztására, az állatkert dolgozói jobbnak látták, ha ő is jelen van, ez ugyanis megfelel a természetes állapotoknak, hiszen az elefántok a vadonban csordában élnek, ahol a cseperedő fiatalok rendszerint akkor is jelen vannak, amikor anyjuk már a következő borját hozza a világra. Ez a megoldás azért is szerencsés az állatkert közlése szerint, mert az előző kiselefánt történetesen nőstény, és felnövekedve hasznos lehet a számára, ha láthatja az anyját gyereknevelés közben.

Az elefántszületést a Fővárosi Állat- és Növénykert zárt láncú kamerarendszer segítségével rögzítette is, így a felvételekből egy kisfilmet a nyilvánossággal is megosztottak, amelyen a világra jövetel közvetlen előzményei, valamint a születés pillanatai is láthatóak. Látni lehet az anyaelefántok sajátos viselkedését is, amely sokakban első látásra talán aggodalmat keltene, hiszen olyan, mintha az anyaállat rugdosná frissen született utódját. Ez a magatartás azonban az elefántoknál ilyen helyzetben teljesen normális. Az anya természetesen nem bántja az újszülöttet, a művelet inkább azt a célt szolgálja, hogy a kicsi minél hamarabb megszabaduljon a rátapadt magzatburoktól. Emellett némi noszogatást is jelent a jövevénynek, hogy próbáljon lábra állni.

A kiselefánt hím, szavazás útján az Arun nevet kapta. Az állatkert honlapján a Amar, Ambar, Arun, Arjuna, Ashok nevek közül lehetett választani, a hagyományoknak megfelelően az állatok őshazájára utaló nevek jöhettek szóba, jelen esetben Ázsia/India nevei voltak az irányadók.

A kiselefánt szépen cseperedik, rendesen eszik, amit az állatkert meg is örökített.

Az ázsiai elefántoknál a borjaknak legalább kétéves korukig szükségük van az anyai gondoskodásra, de akár négyéves korukban is szoktak anyatejet fogyasztani. Ekkorra már természetesen csak kiegészítő jelentősége van a tejnek, hiszen ennyi idős korukra rég a szilárd táplálék az elsődleges a számukra.

A kiselefántot élőben mindennap délelőtt 10 és 14 óra között meg is lehet nézni.

(Fővárosi Állat- és Növénykert)

Figyelmébe ajánljuk