Most épp a kutyásokat vegzálja az V. kerületi önkormányzat: elkezdték komolyan venni a parkokból kitiltást

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 24.

Lokál

50 ezres büntetéssel fenyegetik az állattartókat.

Közterekre kihelyezett hirdetményekben fenyegette meg a kutyatulajdonosokat nagy összegű bírsággal az V. kerületi önkormányzat – írja a 24.hu.

A villanyoszlopokra ragasztott áthúzott kutyát ábrázoló ragaszok a napokban jelentek meg a Belváros frekventált részein. A tiltást hirdető lapok például a Szabadság téren tűntek fel, már messziről látszik az üzenete: tilos a kutyákat az V. kerületi parkokban sétáltatni, játszóterekre, bekerített parkokba bevinni, valamint elengedni.

A hirdetmény egy tízéves, még Rogán Antal polgármestersége idején született önkormányzati rendeletre hivatkozik. Eszerint a 2009-ben elfogadott szabály a kerületben az állattartás általános rendjét szabja meg. Ebben foglaltatik az az előírás is, mely szerint az utcára kilépő kutyatulajdonosokat kötelezték, hogy mindig magukkal kell vinniük az állat oltási könyvét is.

A lapnak nyilatkozó kutyások szerint az előírás betarthatatlan, hogy kizárólag a kerület távoli pontjain létrehozott zárt kutyafuttatókba vigyék az állatokat. Azt mondták, hosszú évek óta senki sem vegzálta az állattartókat, a belvárosi tereken egymást jól ismerő közösségek alakultak ki, amelyek igyekeztek betartani és másokkal is betartatni a kutyatartás szabályait. Úgy érzik, nem adódtak ebből (mostanában) olyan problémák, amelyek indokolttá tennék a szigorú fellépést.

Figyelmébe ajánljuk