Néhány nagyvárosban lassan növekszik a szennyvíz koronavírus koncentrációja

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 14.

Lokál

A vizsgált városok többségében továbbra is alacsony a vírus-koncentráció.

Lassan növekszik a szennyvíz koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Intézet a 36. heti adatok alapján. Tájékoztatásukban azt írják: a szennyvízminták SARS-CoV-2 koronavírus koncentrációja hosszabb időtávot tekintve lassan emelkedik, míg a heti mérési eredmények jellegzetes ingadozást mutatnak.

Az egyes városok szennyvíz mintáit három csoportba osztotték, eszerint

  • növekszik Budapest, Győr és Kaposvár,
  • míg csökkenés tapasztalható a budapesti agglomerációs települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintája, továbbá Kecskemét, Pécs és Szombathely esetében.

A vizsgált városok többségében (14 helyen) továbbra is alacsony a vírus-koncentráció, míg 8 mintavételi helyen a mérsékelt tartományba esik.

 
Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ
 

 

Szennyvíz koncentráció – hogyan működik?

A települések szennyvizének összetétele sok tekintetben a szennyvíztelep által ellátott lakosság egészségi állapotának lenyomata, hiszen tartalmaz minden olyan anyagot, kórokozót, ami a felhasználók szervezetéből széklettel, vizelettel ürül, esetleg fürdővízzel a csatornába juthat. Ezt használják ki a szennyvíz alapú epidemiológiai vizsgálatok, amelyek a szennyvízre az ellátási terület lakosságának közösségi mintájaként tekintenek, és szennyvízből kimutatható kórokozók, anyagcseretermékek, illetve egyéb anyagok előfordulása, időben és térben változó mennyisége alapján vonnak le következtetéseket.

Egy szennyvíztelep akár több mint 1 millió ember szennyvízét gyűjtheti össze. Egy ekkora mértéket képviselő anyag vizsgálata jobb becslést adhat a koronavírus kiterjedéséről mint a tesztelés, mivel a szennyvíz elemzése információt adhat azokról is, akiket nem teszteltek, illetve azokról, akiknek csak enyhe tüneteik vannak, vagy tünetmentesek

A populációszintű megfertőződés mértékének szennyvíz mintából történő kvantifikálásához a kutatócsoportoknak meg kell határozniuk, hogy mennyi virális RNS választódik ki széklettel, és a szennyvízmintákból extrapolálniuk kell a fertőzött emberek számát a populációban a vírus RNS koncentrációja alapján.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk