Viktor-díjat kapott a Magyar Narancs
victorVICTOR_L1A9075w.jpg

Viktor-díjat kapott a Magyar Narancs

  • narancs.hu
  • 2019. június 28.

Lokál

A sajtószabadságért való bátor kiállásért adományozott díjat korábban a Charlie Hebdo, valamint a Facebook és a Google visszaélései ellen fellépő Espen Egil Hansen is megkapták.

A Magyar Narancs kapta 2019-ben a Victor Prisen-t, az elismerést először ítélték közép-európai újságnak. A díjat 1980-ban alapították Dániában, és minden évben olyan újság, újságíró vagy író kapja, aki bátran kiállt a sajtószabadságért.

Az Ekstra Bladet által alapított díj méltatásában kiemelték, hogy a Magyar Narancs félelmet nem ismerő leleplezéseivel immáron 30 éve szálka a mindenkori hatalom szemében. Ez alól a tavalyi év sem volt kívétel, mikor a sajtószabadság folyamatos rombolása ellenére sikerült a Magyar Narancsnak feltárnia politikusok és oligarchák korrupciós üzelmeit, tették hozzá.

false

Bojtár B. Endre, lapunk főszerkesztője és a díjat átadó Karen Bro, az Ekstra Bladet főszerkesztője

Fotó: Németh Dániel

Az utcakövet formázó díjat csütörtökön adta át az Ekstra Bladet küldöttsége Budapesten.

A díjat tavaly Sara Omar író kapta, aki bevándorló nők elleni visszaéléseket dolgozza fel munkájában, de korábban díjazták a terrortámadást elszenvedett Charlie Hebdo szerkesztőségét illetve a Facebook és a Google visszaélései ellen fellépő Espen Egil Hansen norvég újságírót is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?