Nem jó fának lenni a NER-ben: letarolták a ferencvárosi Tűzliliom parkot

Lokál

De semmi vész, újrazöldítik.

A Narancs szerkesztőségébe vagy épp évad közben a Trafóba igyekezve, jövet-menet számtalanszor elmentem már (az egyébként csodálatos nevű) a Tűzoltó és a Liliom utca sarkán lévő Tűzliliom park mellett. Bár soha nem éreztem kedvet elhanyagolt állapota miatt, hogy bármikor is élvezzem a zöldterület nyújtotta kellemes környezetet. Jó ideje nagyon ráfért volna már némi parkrendezés. Mégis a sűrűn beépített 9. kerületi területen jót tett már csak a park látványa is.

Múlt héten arra lehetett felfigyelni, hogy hűlt helye maradt a parknak. Teljesen letarolták. Egy darabon már bekerítették, és a sűrűn nőtt, már-már burjánzó növényzetét pár fa kivételével lényegében megsemmisítették. A drámai túlzás a valóságban teljesen helytálló.

false

Fotó: Sióréti Gábor

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A leendő kerítésen egy tábla adja hírül, hogy a park helyén "családbarát kutyajátszótér és gyermekjátszótér" épül.

Az önkormányzat városfejlesztési tervei között már egy ideje szerepelt a Tűzliliom park rehabilitációja. Csak mondjuk, az már a munkafolyamat során most is jól látszik, hogy a megújítás kissé drasztikusan történik.

A 9. kerület közlése szerint teljes felújítás és funkcióváltás történik. A Tűzliliom park megújítása bruttó közel 42 millió forintból valósul meg.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Arra, milyen jelentős változás valósul meg a kutyabarát családi játszótér kialakítása és a parkrendezés során, hogyan fog az kinézni, a kerület adott tájékoztatást:

"A terület önkormányzati képviselőjének a lakók körében végzett felmérése alapján egy olyan játszótér készül, ahol egy időben játszhatnak biztonságban a gyerekek, és futtathatják a kutyát azon családok, ahol gyermek és kutya is van. A tervezők egy modern és sok zöldfelületet tartalmazó, többfunkciós parkot álmodtak meg: termőtalaj csere, gyepesítés, fatelepítés, cserjetelepítés, kéregmulcs lerakása, öntöttgumi-burkolat a játszótérre, esőbeálló, ivókutak és -csapok illetve egy kombinált gyermek játszóvár, 6 db kutyajátszószer és kutyapiszok-gyűjtő lesz kihelyezve, és ami talán a legfontosabb: éjszakára zárhatóvá tesszük a parkot."

És hogy miért volt szükség a növényzet szinte maradéktalan kiirtására? A mára már megszokott válasz természetesen rendelkezésre állt.

Hisz' "egy ilyen jellegű átalakításnál szükséges a növényzet kivágása". De nem kell félni, újra lesz telepítve: 6 db gömbkőrissel, 60 db cserjével (pontosabban babérmeggyel és rózsalonccal) és 400 m2 gyeppel újul meg a park.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Megnyugtatásul, a park karakteres szobra a helyén marad. Ha más nem is.

Figyelmébe ajánljuk