Tavaly ideiglenes védelmet kapott, most mégis lebontanák a Márványmenyasszony épületét

  • narancs.hu
  • 2022. május 25.

Lokál

A legendás étterem építészeti értékek hiányában nem kaphatott műemléki védelmet.

A budai étterem bontásának híre 2021 elején járta be a sajtót, amikor kiderült, az új tulajdonos részleges bontási engedélyt kért a Márványmenyasszony épületére. Tavaly januárban a Miniszterelnökség végül elrendelte a műemlékvédelmi eljárás megindítását, így nem csak a Márványmenyasszony, de a Wichmann kocsma épülete is ideiglenes védelem alá került.

A Márványmenyasszonyra vonatkozó ideiglenes védelem azonban idén januárban lejárt, tehát a ház ismét védtelenné vált, május 24-én pedig már az ÉTDR (Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer) felületén is megjelent, hogy beadták a bontási kérelmet új lakóépület építéséért – írja az Építészfórum.  

Bár maga az épület az elmúlt évszázadok során teljesen átalakult és eredeti, értékes részleteket már nem is foglalt magában, ettől függetlenül a helynek komoly kultúrtörténeti értéke van, az épület pedig védetté válhatna történelmi jelentősége okán is. Elég csak arra gondolni, hogy állítólag Széchenyi István és Wesselényi Miklós lakodalmát is az itt állt vendéglőben tartották.

A látványtervek még nem érhetőek el, így kérdéses, hogy az új épületegyüttes megemlékezik-e majd valamilyen módon a legendás vendéglőről. Az Építészfórum szerint érthető, hogy egy folyamatosan bővülő városban a régi, egyszintes házakat nem lehet sokáig fenntartani, ugyanakkor kérdéses, „érdemes-e mindezt hagyni egy profitorientált, minőségi anyagokat nagyban nélkülöző lakóépületért.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk